CE ESTE STREETFISHING-UL?

Practici streetfishing-ul sau te bate gândul? Eu îl practic de ceva timp și îmi place foarte mult. Pe lângă multe alte lucruri pe care le-am învățat îți pot spune un lucru sigur: dacă te plimbi prin oraș cu undița în mână – chiar dacă prin orașul tău trece un rău – îți garantez că vei atrage atenția!

Vei simți ochii trecătorilor întrebându-se dacă nu cumva te-ai rătăcit sau ai nevoie de ajutor specializat. În mod obișnuit, se crede că pescarii se ascund în cotloanele mediului rural pentru a nu fi văzuți niciodată de orășeni, dar în ultimii ani lucrurile s-au schimbat considerabil.

Având în vedere că populația migrează din ce în ce mai mult dinspre mediul rural înspre centrele urbane, peisajul se transformă semnificativ. Această evoluție a făcut ca streetfishing-ul sau “pescuitul urban”să devină din ce în ce mai popular datorită ușurinței cu care poate fi practicat.

O situație mai puțin întâlnită în România însă foarte comună pentru orașele bine dezvoltate din vest, este aceea că multe din acestea se bazau pe rețelele de canale și râuri pentru transportarea mărfurilor dinspre porturi spre fabrici și localități din amonte. Cu trecerea timpului, însă, tot mai multe din industriile care foloseau aceste rețele hidrografice navigabile au intrat în declin, lăsând apele netulburate zeci de ani. 

În multe orașe europene, zonele din imediata vecinătate a râurilor și canalelor folosite odată aproape exclusiv pentru transport, au devenit acum spații comerciale, alei pietonale, parcuri, spații pentru terase și restaurante. Acest lucru a făcut 2 lucruri: apele au fost din ce în ce mai puțin folosite în scop comercial iar oamenii au ajuns să petreacă mai mult timp în proximitatea malurilor, fiind îmbiați tot mai mult să le pescuiască. 

Deși este de la sine înțeles că apele urbane sunt și adevărate capcane pentru pescari datorită obiectelor care ajung, în timp, pe fundul lor, acestea au oferit mediul prielnic înmulțirii peștilor.

Scroll to Top