CUM GĂSEȘTI UN LOC BUN DE PESCUIT PE RÂU ?

Găsirea peștilor pe râu este ca un joc de-a ascunsa. Joacă acest joc de câteva ori și-ți vei da seama că locurile în care trebuie să încerci sunt de fapt puține.

Majoritatea locurilor locurilor bune de pescuit vor fi evidente după o atentă evaluare a zonei. Dacă te-ai săturat să pleci acasă fără trofeul mult visat probabil nu știi cum găsești un loc bun de pescuit pe râu. Citește până la capăt, încearcă sfaturile mele și apoi lasă-mi un comentariu cu rezultatele.

În primul rând stai departe de zonele aglomerate dacă vrei să-ți mărești numărul de trăsături și capturi. Peștii fiind ființe fricoase stau acolo unde nu pot fi văzuți cu ușurință. Trei sferturi din populația de pește a râului stă în ascunzișuri în așteptarea hranei adusă de apă din aval.

Aceștia stau în mai puțin de 20 procente din apa din râu. Din această cauză probabil că ai prins un pește-doi, dar a fost un noroc la întâmplare. Peștii stau de obicei în zonele unde viteza curentului se schimbă sau adâncimea apei creste.

SCHIMBĂRI ÎN VITEZA CURENTULUI DE APĂ

Dacă peștii ar sta tot timpul în mijlocul curentului ar trebui să înoate foarte repede doar ca să stea pe loc. Aceasta i-ar istovi și ar consuma mai multă energie decât consumă. În schimb ei preferă să stea în locuri unde curentul este relativ mic și sunt foarte aproape de zonele cu curenți mari.

Cât timp stau un apă cu viteză mică peștii consumă puțină energie și așteaptă hrana să fie adusă de apă spre ei. Când hrana este destul de aproape ei se avântă ca niște săgeți, apucă mâncarea și se întorc imediat în ascunziș în așteptarea următoarei mese.

Majoritatea schimbărilor de curent sunt ușor de găsit. Într-o zi calmă poți urmări bulele care se deplasează pe suprafața apei. Vei observa că în unele zone se deplasează mai repede și în altele mai lent. În special urmărește zonele în care bulele se întorc înapoi și merg în susul apei. Câteodată poți observa că apa se rotește în loc. Acest efect este datorat unor formațiuni mari aflate pe fundul apei. Dacă aceste rotocoale sunt mici atunci obiectele din apă sunt mari – bolovani, resturi de copaci, etc. Când aceste rotocoale sunt imense, ele sunt provocate de dune de prundiș aflate sub apă.

Fie ele dune de nisip, bolovani sau resturi de copaci, acestea blochează curentul și creează o zonă relativ calmă în partea de la vale. Acesta este unul din locurile clasice unde peștilor le place să aștepte mult râvnita masă.

Valurile pe suprafața apei sunt un alt indicator al schimbărilor de curent în apă. Bolovanii sau resturile de copaci vor crea zone unde valurile sunt mai mici sau, dacă apa este foarte rapidă poate apare o ridicătură de apă.

Alt loc bun de pescuit este acolo unde doi curenți de apă se întâlnesc ca de exemplu după o insulă sau acolo unde un pârâu se varsă în râu. Se poate vedea cu ușurință locul unde curentul cu viteză mai mare se întâlnește cu cel lent. Zona unde apa pare că stă pe loc înainte de întâlnirea celor doi curenți este un alt loc bun de pescuit.

SCHIMBĂRI DE ADÂNCIME A APEI

La fel ca schimbările de curent și schimbările adâncimii atrag peștii. Capetele șuvoaielor, acolo unde apa vine dintr-o zonă adâncă, prinde viteză și apoi se liniștește pătrunzând în altă zonă adâncă, sunt locuri perfecte de pescuit. În zonele adânci ale râului apa este mai caldă iarna și mai răcoroasă vara și are viteză mai redusă, permițând peștilor să-și salveze energia și le oferă protecție de păsările răpitoare.

Schimbările de adâncime acționează la fel ca și schimbările de curent. Așa cum noi ne ascundem de vânt după un gard de exemplu așa și peștii stau ascunși după praguri, feriți de curentul care curge pe deasupra.

Zonele adânci sunt ușor de recunoscut în apele limpezi. în ape tulburi, acolo unde nu se vede fundul apei urmărește unde sunt maluri abrupte. Zone adânci se formează și în zonele de curbură a apei cu apă mică și lentă în interiorul curbei și rapidă și adâncă la exterior. Intersecția acestor zone de apă mică și adîncă, cu apă de viteză mică și repede, creează praguri. Zonele de curbură sunt cele mai bune locuri de pescuit.

Scroll to Top