Pescuitul sportiv, de la hobby la business

Pescuitul sportiv a devenit, în ultimii ani, un business din care mulți oameni de afaceri din întreaga țară fac bani frumoși. Din păcate, paradisul pescarilor, Delta Dunării, a devenit ținta afacerilor imobiliare 

Nu există date oficiale privind cifra de afaceri din acest domeniu și profiturile obținute. Dar un lucru este cert: pe seama pescuitului sportiv s-au dezvoltat în ultimii 20 de ani numeroase activități aducătoare de profit, de la comerțul cu scule de pescuit (lansete, mulinete, momeli, îmbrăcăminte, încălțăminte și numeroase alte echipamente) până la hoteluri, pensiuni și ambarcațiuni, care necesită investiții consistente, dar aduc și profituri pe măsură.

Am făcut un raid prin câteva magazine din București care vând scule și echipamente de pescuit. Atât la cele din zona Gării de Nord, cât și la cele situate în jurul marilor piețe, precum Obor sau Big Berceni, am aflat cam aceleași lucruri: cei care cumpără lansete, mulinete sau alte echipamente de firmă, deci de calitate, dar și destul de scumpe, sunt oameni din categoria de mijloc sau chiar bogați și foarte bogați, care-și permit astfel de achiziții. „Cei cu resurse financiare reduse cumpără de regulă momeli, gută, cârlige și alte accesorii consumabile, dar pentru mulți și acestea au devenit scumpe și de aceea cumpără cantități tot mai mici“, ne-a declarat un vânzător de la magazinul de lângă Gara de Nord.

Într-adevăr, din cauza costurilor din ce în ce mai ridicate, pescuitul sportiv nu mai este la îndemâna oricui. „Înainte de ‘89, mergeam la pescuit ori de câte ori aveam timp, chiar și în cursul săptămânii, iar în concediu mergeam în Deltă, dar acum nu-mi mai permit să merg decât foarte rar, doar prin jurul Bucureștiului.

Despre Deltă nici nu mai vorbesc, pentru că toate costă din ce în ce mai mult, mai ales sculele, momelile, benzina și taxele“, ne-a mărturisit un împătimit al pescuitului, care tocmai își cumpăra momeli dintr-un magazin aflat în zona Pieței Obor. Una peste alta, vânzările acestor magazine însumează zeci de milioane de euro pe an. Este adevărat că multe produse care se vând foarte bine sunt importate, îndeosebi din zona asiatică (China, Taiwan).

Cele mai multe bălți private se află în sudul României, multe la distanță mică de București. De altfel, potrivit site-urilor pentru pescari (un alt gen de afacere profitabilă pe seama pescuitului sportiv), cele mai căutate bălți sunt cele din jurul Capitalei.

Printre acestea există bălți cu amenajări de lux (hotel, bărci etc.), precum balta de la Sărulești, din județul Călărași, însă există și bălți unde se poate îmbina pescuitul cu picnicul, cum este balta de la Tâncăbești, județul Ilfov, dar și bălți mai puțin amenajate, dar cu potențial bun de pescuit, precum cele de la Moara Vlăsiei, județul Ilfov.

Scroll to Top