Plutele – Partea 2

Partea care intra in apa se vopseste in maro, negru sau verde, dupa cum este vegetatia in acel anotimp. Plumbii: Scopul lor este sa pastreze momeala la adancimea dorita, astfel incat firul de la pluta pana la momeala sa fie intins in pozitie verticala. Se folosesc alice despicate sau tubulete mici, asa numitii plumbi CULISANTI. Important este ca plumbul folosit sa fie moale, pentru ca la eventualele ajustari cu pluta sa se desprinda usor cu unghia si sa se taie cu briceagul. 

Formele cele mai indicate ale plumbilor sunt cele alungite la ambele capete sau ca o picatura.Greutatea plumbilor de pe o linie trebuie astfel aleasa incat pluta sa fie scufundata putin, la 3/4. La aprecierea greutatii trebuie sa tinem totdeauna cont si de greutatea momelii. Greutatea plutei mai trebuie aleasa si in functie de forta curentului apei in care pescuim sau de intensitatea valurilor, apoi in functie de marimea pestilor din apa si nu in ultimul rand, de distanta la care vrem sa aruncam momeala. Asezarea plumbilor pe fir este diferita si se face atat in functie de viteza curentului apei, cat si in functie de cat de repede vrem sa coboare momeala. 

Daca, de exemplu, pescuim babusca la o adancime mare sau chiar pe fundul apei si avem o greutate usoara, momeala o vor manca obletii sau rosioarele in momentul in care aceasta coboara incet. In apele curgatoare vom plasa greutatile mici grupate mai spre carlig la fel si in apele statatoare, daca vrem ca ele sa cada repede la fund. In caz contrar, micile greutati vor fi grupate mai spre pluta. Primul plumb il fixam la o distanta de 20-30 cm de la legatura strunei. Cand pescuim chiar deasupra fundului apei, cu momeala grea, punem plumbul mai departe de ac. 

Tot in cazul acesta, dar cu momeli relativ usoare si pentru ca momeala sa se tina spre fundul apei, este bine sa asezam la aproxiroativ 10-15 cm de ac o alice foarte mica si la alti 15-20 cm de aceasta, alta, mai mare( apoi, in continuare si in directia plutei, continuam plasarea alicelor aproximativ in ordine logaritmica, cate 5-10 in grupaj. Desigur, acest grupaj este valabil la apele curgatoare, pentru a tine momeala cat mai “calma”. In apele statatoare, daca  pescuim la jumatatea distantei dintre suprafata si fundul albiei, greutatea mai mare se deplaseaza inspre pluta, iar ultimul plumb se afla chiar sub aceasta.

Scroll to Top