Tips and tricks

După ce prinzi un pește, doi, trei și nu mai răspund la nălucă schimbă culoarea, dimensiunea sau modelul nălucii în același loc.

– Dacă un pește îți ratează voblerul sau rotativa, schimbă rapid cu gumă și caută să o animezi pe loc acolo unde crezi că se află acesta. Și invers, dacă îți atacă o gumă schimbă pe un vobler sau o rotativă.

– Păstrează-ți peștii pentru toate manșele de concurs. Adica, dacă ai un loc bun și ai siguranța că prinzi același loc în manșa următoare, nu scoate toți peștii din apă să-i punctezi. Este mai important să ai o constanță bună în fiecare manșă. Decât o manșă pe locul 1, iar următoarea cu gherlă sau pești prea puțini, mai bine constant și te vei ridica în clasamentul grupei.

– Pe măsură ce peștii sunt mai apatici folosește un înaintaș de fuorocarbon mai subțire și gramaje din ce în ce mai mici. Pești vor răspunde mult mai bine pe un ansamblu mai ușor de pescuit.

– Nu te apleca când introduci peștele în minciog, de cele mai multe ori ai șanse să-l scapi dacă faci greșeala asta. Stai drept în picioare si adu peștele la minciog cu vărful lansetei aproape de suprafata apei, până îl introduci în minciog.

– Nu prelungi mai mult decât trebuie un drill. Pe măsură ce pierzi timp mai mult în drill, pe atât peștele are șanse mai mari să scape. Dar nici nu te grabi să tragi de el, că-l scapi. Trebuie să găsești un mix ideal între cele două. La textil, in special, caută să reglezi frâna mulinetei atât cât să aduci peștele prin apă foarte ușor, nu rapid. Atunci când peștii depășesc 25cm ai șanse mari să-i scapi, dacă forțezi peștele către minciog.

– Locurile bune sunt de cele mai multe ori la jumătatea standurilor sau in partea de sus a sectorului pe care concurezi. Dacă pleci printre primii caută un astfel de loc bun către mișlocul sectorului sau în partea de sus a sectorului.

– Spre finalul manșelor pescuiește cât mai aproape de malul opus. Iar dacă poți să lansezi pe malul opus și să aduci năluca chiar în buza malului, acolo vei găsi de multe ori peștii.

– Tot spre finalul manșei 3 și manșa 4, caută să pescuiești acolo unde au fost prea puțini concurenți. Sigur că asta presupune să fi cu ochii pe standuri în fiecare manșă de concurs!

– Dacă vezi un loc bun la limita de sectorul vecin lansează năluca cât mai departe, fix în fața ta. Din mulinetă lasă pickupul deschis astfel încât firul că plece mult de pe tambur, anticipând cumva lungime potrivită pentru a ajunge în, sau la limita de sector vecin. Nu te deplasa pe direcția firului cu corpul sau capul deoarece se poate vedea unde ai atenția îndreptată. Mai precis, caută să vizualizezi firul numai de sub ochelari, nu și prin poziția capului sau a corpului. Dacă ai atac și înțepi peștele, nu te grăbi să-l aduci în sectorul tău pentru că poți să ai surpriza să îți sară din apă. Dacă totuși își dă seama cineva și se cere nepunctarea peștelui recunoaște tentativa și vezi de pescuitul tău în sector (se pare că n-ai învățat încă cum să o faci fără să vadă cineva!).

– Nu spune la nimeni unde și cum ai prins până se termină concursul, mai ales dacă ai găsit o combinație ideală la care răspund peștii. Nu se știe niciodată cu cine o să cazi a doua zi, iar informația de la tine să se întoarcă împotriva ta. Dar nici nu minți în ce privește tehnica sau năluca.

– Rămâi la festivitatea de premiere, chiar și atunci când ai ieșit mult mai prost decât te așteptai. Este o forma de respect la adresa celor cu care ai concurat. Iar dacă o să ai și tu momentul de glorie o să te bucuri să fi felicitat de cât mai multi concurenți. Numai cei care știu să piardă pot să câștige o astfel de competiție.

După toată lectura, dacă ai avut suficientă răbdare, bănuiesc că ai înțeles cât de complex poate fi pescuitul de competiție la păstrăv de pe mal. Complexitatea acestuia mă atrage ca un magnet chiar și dacă nu ies foarte bine în clasamentul general al unei etape. Este singurul tip de pescuit care oferă atât de multe emoții, unde la fiecare concurs – înainte sau în timpul manșelor de concurs îmi tremură mâinile de emoție.

Iar dacă te vor ajuta sfaturile mele pentru a obține un loc pe un podium național, pentru mine este de ajuns. Sper ca într-o zi cunoștințele acumulate de noi toți să fie împărășite de noi toți pentru ca, în final, de a ajunge acolo unde nici o echipă naționala nu a ajuns vreodată la competițiile mondiale de pe mal, pe prima treaptă a podiumului.

Scroll to Top