Somon cu fasole neagră, gătit la aburi din: file de somon, radacina de ghimbir, sare de mare, usturoi, arpagic, fasole neagra, ulei din seminte de susan si coriandru.
Ingrediente:
- 4 bucăţi de file de somon, mărime pentru o porţie
- 1 linguriţă de rădăcină de ghimbir, curăţată de coajă, dată pe răzătoare
- 1/4 – linguriţă de sare de mare
- 1 căţel de usturoi, zdrobit
- 2 linguri de arpagic sau ceapă verde, tocată mărunţel
- 1 lingură de fasole neagră fermentată, tăiată fin
- 1 linguriţă de ulei din seminţe de susan
- coriandru sau pătrunjel, pentru ornare
Mod de preparare:
Spală peştele bine. Pune peştele într-un vas rezistent la temperatură adânc de măcar 3 cm, ca un platou de sticlă pentru plăcintă.
Amestecă rădăcina de ghimbir, sarea de mare şi usturoiul într-un castronel. Toarnă acest sos peste peşte şi freacă bine peştele pe ambele părţi. Lasă să stea aşa măcar 15 minute.
Împarte uniform ceapa şi fasolea verde deasupra peştelui. Stropeşte cu ulei din seminţe de susan.
În aparatul de gătit la aburi adu apa la punctul de fierbere. Pune platoul pentru plăcintă pe fundul aparatului şi acoperă.
Fierbe timp de 10 minute, verificând dacă e gata la aproximativ 8 minute.
Peştele trebuie să aibă învelişul opac şi trebuie să fie flexibil la atingere.
Este mai bine să nu fie chiar bine copt, decât prea copt, pentru că temperatura peştelui însuşi va termina coacerea în locul tău.
A se servi direct din vasul de copt sau a se pune într-un platou cald împreună cu sosurile.
Pofta buna!