Momeli pentru pescuitul la Amur

Din categoria momelilor populare în pescuitulul tenului amintesc : porumbul preparat, porumbul artificial, pop up-urile, alunele tigrate și boilies-urile.

De menționat că, în cazul momelilor flotante, principalul aspect de care vom  ține cont este echilibrarea cârligului cu momeala.

Cea mai populară și totodată eficientă metodă, este aceea de a echilibra cârligul astfel încât ,,să stea în coadă”.

Porumbul preparat

Indiferent că discutăm de porumb fiert sau înmuiat, porumbul va fi întotdeauna o momeală apreciată de pescarii de ten.

Combinația dintre 1-5 boabe de porumb și 1-2 elemente flotante (spumă flotantă sau tehnopuffi), denumită sandviș este una dintre cele mai prinzătoare.

Totuși, am avut și partide în care am prins surpinzător de bine și pe porumb preparat fără niciun element flotant. Am întâlnit această situație mai ales pe ape sălbatice, un probabil tenii se hrănesc ceva mai precaut și preferă momelile de substrat.

Porumbul artificial

Porumbul artificial flotant poate fi folosit ca atare sau împreună cu alte categorii de momeli. Sunt folosite adesea combinații de culori precum roșu galben, ori alb verde, alegerea culorilor și aromelor rămânând la inspirația fiecărui pescar.

Asemeni sandvișurilor de porumb, va trebui să verficăm modul în care boabele se așează în apă împreună cu cârligul. Porumbul artificial poate avea flotabilitate diferită, în funcție de producător. Se pot folosi și boabe artificiale scufundătoare, atât timp cât sunt combinate împreună cu alte momeli flotante.

Pop up-urile

În funcție de mărimea tenilor vizați vom alege dimensiunea pop up-ului.

Pentru teni de talie redusă este clar că se pretează pop up-urile mici, de 8-10 mm, dar cu siguranță aceștia nu le vor refuza nici pe cele mari de 12-16 mm. Totuși, este posibil ca frecvența să fie mai bună pe cele din prima categorie.

Tenii de talie medie și mare răspund bine pe orice dimensiune de pop. Cele de 14-16 mm sunt adesea folosite din considerente ale selecției. Pe lângă tenii mici, la un pop up de 8-10 mm pot intra și carași sau plătici, deci specii nedorite.

Din punctul meu de vedere, cea mai prinzătoare culoare de pop up pentru ten este galbenul. Funcționează excelent și rozul sau portocaliul, uneori și albul sau verdele. Aici intervine din nou preferința fiecărui pescar și inspirația de moment, fiind o alegere subiectivă.

Aromele indicate, valabile și pentru momelile de mai sus, sunt cele dulci : miere, vanilie, tutti frutti, scopex, anason, șamd. și desigur usturoiul. Pot fi încercate și unele pe bază de lucernă, ce pot oferi uneori surprize plăcute.

Alunele tigrate

Alunele tigrate poti fi folosite atât la nădire cât și ca momeli de cârlig. Modul de prezentare al alunelor tigrate poate fi sub forma unui sandviș sau al unui snowman.

Pentru a ieși în evidență pe patul de nadă, alunele vor fi combinate împreună cu alte momeli flotante precum porumbul artificial sau pop up-urile, ori cu spumă flotantă sau tehnopuffi.

Boilies-uri

Boilies-urile, deși nu constituie prima alegere, sunt o alternativă potrivită și la cârlig, atât timp cât sunt folosite și la nădire, principiu valabil și pentru alunele tigrate.

Boilies-urile clasice pentru pescuitului tenului sunt cele birdfood, alcătuite din mixuri de cereale. Aceste boilies-uri prezintă o atracție rapidă și sunt digerate de îndată de către teni. Aromele ce ies în evidență sunt cele de  : porumb, ananas, căpșuni sau usturoi.

La polul opus, se află boilies-urile fishmeal, indicate pe apele unde tenii sunt obișnuiți cu acestea. În acest caz, solubilele de 20-24 mm pot face diferența datorită norului atractiv pe care îl generează. Pasta solubilă poate fi pusă pe boilies sau plumb pentru a intensifica efectul de nor.

Scroll to Top