Raiul neştiut al pescarilor din nordul Moldovei

Botoşaniul este un adevărat rai al pescarilor. Cu peste 150 de iazuri şi două râuri mari bogate în peşte, judeţul nord-moldav este căutat de pasionaţii de pescuit din toată zona Moldovei. De altfel, la Botoşani în afară de sturioni se găsesc din abundenţă toate speciile de peşte cunoscute în România.

Puţină lume ştie, dar Botoşaniul este pe locul doi în România, după Tulcea, din punct de vedere al suprafeţei luciului de apă dulce. Dintr-o suprafaţă totală a judeţului de aproape 5000 de kilometri pătraţi, o bună parte este acoperită cu iazuri,lacuri antropice, bălţi, pâraie şi râuri. Inclusiv două râuri mari, Siretul şi Prutul. 

În cele peste 150 de iazuri ale Botoşaniului, dar şi în Prut cresc aproape toate speciile de peşte cunoscute în România. Tocmai de aceea judeţul nord-moldav este considerat un adevărat rai pentru pasionaţii de pescuit.  

În special Prutul dar şi marile iazuri precum Dracşani, Negreni , Hăneşti sau Rogojeşti, atrac numeroşi pescari profesionişti dotaţi cu scule de ultimă generaţie, inclusiv sonar. Iazurile de mai mici dimensiuni, majoritatea deosebit de pitoreşti şi populate cu păsări acvatice aproape ca în Delta Dunării, atrag mai ales pescarii amatori, dornici mai ales de relaxare şi linişte în mijlocul naturii.

„La Botoşani pescuitul are o tradiţie neîntreruptă de secole, mai ales că este al doilea din ţară ca şi luciu de apă. La Botoşani vin pescari din toate judeţele învecinate, avem în jur de 6000 de pescari înscrişi. Sunt locuri minunate de pescuit, inclusiv cu capturi record.”, spune Cosmin Humelnicu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Botoşani.  

„Numai balenă şi rechin nu avem aici”

Judeţul Botoşani este o patrie a lacurilor antropice şi a iazurilor. În plus este o abundenţă de peşte extraordinară.  „Numai balenă şi rechin nu avem  aici. Ca şi diversitate a speciilor stăm foarte bine. Începând de la caras, crap, ten, avat, somn şalău,ştiucă. În afară de sturioni cam avem toate speciile de peşte întâlnite în România”, spune Cosmin Humelnicu. 

Fiecare din cele 150 de iazuri are specificul său şi când vine vorba de speciile de peşte întâlnite. De exemplu la iazul Dragalina, o adevărată splendoare mai ales datorită populaţiilor de lebede, pescarii pot prinde biban, crap, caras sau roşioară. La Costeşti se pescuieşte cel mai bine crap, caras, şalău şi plătică.

Pe iazul de la Hăneşti, deosebit de pitoresc , pasionaţii de pescuit pot găsi şalău, somn, crap, plătică, novac dar şi caras. Pentru cine doreşte să prindă biban şi caras este recomandat în general iazul de la Zăiceşti.

Scroll to Top