loader image

Tipul lansetei pentru pescuit la rapitor

Avem doua posibilitati cand vorbim de lansetele pentru pescuit la rapitor. Exista doua mari clase in acest sens. Lansetele clasice de spinning si lansetele de baitcast. Desi deservesc acelasi scop, vin pe platforme constructive diferite.

In functie de abordarea baltii de pescuit, a nalucilor si a pestilor tinta, vom alege care stil este mai indicat. Sunt diferente majore intre modul in care se prezinta cele doua tipuri de lansete de rapitor. O prima diferenta sesizabila va fi mandrina, apoi dispozitia si pozitionarea inelelor si apoi zona terminala inferioara ( manerele sau gripul lansetei ).

Lanseta de spinning pentru pescuit la rapitor

Lanseta de spinning pentru pescuit la rapitor este usor de identificat in rafturile unui magazin de pescuit. Se aseamana cu lansetele de crap, doar ca sunt mult mai “ firave “ aparent. In realitate, sunt capabile sa sustina greutati remarcabile si sa lupte “ corp la corp “ cu pesti rapitori si de 60 de kilograme.

Vin in lungiumi cuprinse intre 1,90 metri si 2,70 metri uzuzal. Exceptional le vom gasi construite pe lungimi si de 3,00 metri. Sunt gandite atat pe puteri de lansare cat si pe tipuri de actiune. Acesti ultimi doi termeni ii vom descoperi putin mai tarziu.

Sunt dotate cu inele performante care asigura o fluiditate ridicata firului atunci cand se executa o lansare la apa. Greutatea inelelor este extrem de mica pentru a nu influenta comportamentul lansetei de rapitor.

Principiul de functionare are la baza forta in lansare, forta in drill si gradul de senzitivitate care permite pesacrului de rapitor sa sesizeze trasatura. Sistemul de avertizare a trasaturilor in pescuitul la rapitor cu naluci artificiale are la baza transmiterea in mana in zona de contact ( zona unde pescarul tine ansamblul lanseta/mulineta ) a unei unde de sos scurta si intensa.

Asa se manifesta trasatura unui peste rapitor in lanseta de spinning. Fortele la care se face referire sunt reprezentate de capacitatea lansetei de a absorbi socurile aplicate in momentul lanseului de pescar si exprimate de peste in timpul drill-ului.

Lanseta de casting pentru pescuit la rapitor

Mandrina cu “ tragaci” este primul semn ca am luat contact cu o lanseta de baitcast pentru pescuit la rapitor. Urmatorul aspect putin ciudat vor fi inelele. Sunt multe si mici in diametru. In majoritatea cazurilor, aceste lansete nu depasesc 2,20 metri.

Au fost concepute pentru pescuitul la rapitor din barca. Acest stil de pescuit ofera acces mai mare pescarului de rapitor in zonele unde exista potential piscicol tinta ridicat. Faptul ca poti sonda o zona mai mare este un avantaj. Cu cat zona de explorare se mareste, aici avand avantajul barcii, cu atat lungimea lansetei scade. Dar si aici avem o bariera minima a lungimii. 1,90 metri.

Lansetele de baitcast obliga pescarul sa utilizeze mulinetele dedicate acestui stil. Nu se aseamana nici pe departe cu mulinetele de spinning clasice. Forma compacta, tipul si dispunerea manivelei fac ca aceasta mulineta sa nu fie greu de reperat. Este gandita pe un profil care sa ii permita pescarului sa o “ ingroape in palma” intr-o pozitie sustinuta.

Lansetele de baitcast sustin aceleasi forte ca si lanstele de spinning. Pe langa diferentele constructive intre cele doua clase, exista si avantaje. Spre exemplu, evolutia unei naluci reactive cu un ansamblu de cast este mult mai dinamica sim ai apropiata de realitate decat cu un ansamblu lanseta/mulineta de spinning.

Scroll to Top