loader image

La pescuit pe iazurile din Botoşani

Iazul de la Loeşti, renumit şi pentru faptul că aici se plimba Mihai Eminescu, are populaţii importante de somn, crap, ştiucă,caras, fitofag şi novac. Ideale pentru partide de pescuit sunt şi marile lacuri antropice de la Negreni dar mai ales Dracşani.

Legendele spun că Dracşaniul a fost iniţial un iaz făcut la ordinele lui Ştefan cel Mare, şi el mare amator de peşte de la Botoşani. Mai apoi în anii 70, prin indiguirea râului Sitna s-a creat lacul de acumulare Dracşani. A rezultat cel mai mare lac de luncă,  cu o suprafaţă de peste 570 de hectare şi bine populat cu peşte, în special crap.

Patria monştrilor acvatici

Una dintre cele mai căutate zone de pescuit din Moldova este râul Prut, mai ales în zona uriaşului lac de acumulare, amenajat în perioada comunistă, de la Stânca-Costeşti. Aici se găsesc numeroase specii de peşte, din abundenţă. Lacul de acumulare este însă patria somnului. Acest peşte răpitor atinge dimensiuni colosale în această zonă. Există numeroase legende pescăreşti în legătură cu uriaşii somni de la Prut. 

„Au adus scafandrii să monteze diferite instalaţii la baza barajului, atunci când l-a făcut Ceauşescu. Când au intrat scafandrii şi au văzut somnii au zis că nu mai intră în apă fără cuşcă de protecţie. Şi noi mergeam cu barca cu motor şi am văzut un monstru din acesta.  Avea o spinare uriaşă”, spune Marius, un sătean din zona lacului de acumulare de la Stânca. 

Cu toate legendele înfricoşătoare, lacul rămâne locul preferat al pescarilor. ”Eu aici mă relaxez cel mai bine. Venim cu corturile stă un week-end şi ne încărcăm bateriile. Şi mai prindem şi peşte”, mărturiseşte un tânăr botoşănean pasionat de pescuit. 

Pandemia a crescut numărul pescarilor

Pentru a pescui la Botoşani este nevoie în primul rând de un permis de pescuit vizat la AJVPS. Dacă se merge pe Prut trebuie anunţată şi Poliţia de Frontieră, fiind zonă de graniţă. În plus majoritatea iazurilor sunt private, fiind şi crescătorii de peşte. Cu toate acestea pun la dispoziţia pasionaţilor de pescuit contra unor sume de variază între 40 şi 100 de lei pe zi, zone dedicate pescuitului sportiv.  

Cea mai mare problemă o reprezintă însă infrastructura. Adică drumurile proaste, accesul către iazuri sau malul Prutului realizându-se prin sate. În ultima vreme au apărut şi facilităţi de cazare, la iazul Dracşani, de exemplu, dar în mare parte se stă la cort, mai ales pe malul Prutului. Reprezentanţii de la AJVPS spun că în pandemie a crescut considerabil numărul pescarilor.

Scroll to Top