Spinning la somn sau despre cum sa joci naluca!

De la inceput trebuie sa va spun ca randurile de mai jos sunt de fapt sfaturi primite de-a lungul timpului pe care mi le-am insusit si cu ajutorul carora si sub atenta indrumare am reusit sa prind cativa somni de vis cel mai mare fiind de 2.36m.

Asa ca inca odata, ii multumesc si voi incerca sa transpun in randurile ce urmeaza ceea ce am invatat si mi-a adus mie si bineinteles si lui rezultate. Voi face si o prezentare (dupa prohibitie) care sa puna bazele pescuitului somnului la spinning pentru un pescar incepator sau sa ajute, de ce nu? si pe cei avansati cu posibile jocuri ale nalucii pe care nu le-au incercat.

Deasemenea trebuie sa mentionez ca voi face referire in mod special ca cicade si la gume pentru ca astea ne-au adus noua cele mai mari satisfactii si voi invita pe cei care au experienta in pescuitul cu voblere, linguri si alte naluci sa completeze acest articol in asa fel in care sa devina o baza solida pentru cine doreste sa inceapa acest stil spectaculos de pescuit.

  1. ATACUL SOMNULUI: somnul ataca intotdneauta ori pe recuperare adica invers fata de atacul salaului care survine intotdeauna pe cadere ori la suprafata, in primele fractiuni de secunda dupa ce naluca atinge apa, atacul fiind de multe ori confundat de pescarii care pescuiesc cu echipamente usoare si nu reusesc sa penetreze platosele din gura somnilor mai cu atacul unui avat mare care a scapat din carlig. Atacul unui somn mare, deasemenea, este foarte rar unul violent sare sa te zdruncine ci de cele mai multe ori senzatia primita de pescar este similara cu cea avuta atunci cand naluca se blocheaza in prag si avand in vedere ce atacul se intampla de cele mai multe ori in aproprierea pragului de cele mai multe ori pescarii rateaza inteparea sau nici macar nu inteapa de frica sa nu piarda naluca asa ca orice ar fi: dati contra cu toata forta la cel mai mic semn”un pescar bun de spinning inteapa si o frunza daca o simte prin apa”
  2. Cicada – este probabil cea mai „productiva” naluca in spinningul la somn, fiind practic si cea mai versatila. Se poate recupera liniar in toate straturile de apa: de obicei aruncam si o lasam sa cada la fundul apei in timp ce innumaram. de obicei 10 secunde, la o cicada de 60 g, este similar cu o adancime de 10 m (depinde de curent) si atunci facem recuperarile de la suprafata coborand spre fundul apei din 2 in 2 m, adica innumarand cate 2 secunde in plus pana ajungem cu naluca pe fund. Cicada deasemenea se poate si jigui ca o bila sau orice combinatie intre cele 2 variante cu pauze, accelerari sau pur si simplu jucata pe verticala langa barca.
  3. JIGUL: o alta naluca de baza in spinningul la somn care se recupereaza clasic ca la salau cu mentiunea ca se face bataia pe fund pentru a atrage atentia somnului care este in zona dar recuperarea se face cat mai lunga de aceea, fiind de preferat, ca lansetele destinate spinningului la somn sa nu fie mai scurte de 2,4m pentru ca daca este mai scurta arcul de cerc descris de varful lansetei care este egal cu cursa nalucii la o recuperare este prea scurt pentru a declansa un atact din partea somnului. De altfel veti observa ca marii producatori de echipamente de pescuit care au o gama dedicata exclusiv pescuitului somnului nu au lansete mai scurte de 2.4m bineinteles exceptie facand pescuitul pe verticala care este tot o forma de spinning care se face cu lansete scurte.
  4. INTEPAREA (CONTRA): trebuie facuta ferm si cu toata forta de care suntem in stare si daca nu suntem siguri ca am intepat corect atunci vom da imediat o a-IIa contra pentru a fi siguri ca am reusit sa penetram oasele pe care somnul le are in gura si bineintelea nu uitati sa contrati la cel mai mic semn pentru ca de multe ori un atac nu se simte in lanseta mai mult decat o adiere de vant!
  5. SEMNELE UNUI ATAC: de cele mai multe ori un atac neconcludent sau o intepare nereusita va fi dradata de urmele de bale lasate pe inaintas sau de putina pielita ramasa pe varful carligului asa ca dupa fiecare atac avut nu uitati sa verificati firul si varful ancoritei dupa semne care sa va confirme ca somnul este acolo, la vanatoare si este doar o chestiune de timp pana veti avea atacul decisiv si un dril de neuitat.

Va dorim fir intins si aveti grija ce va doriti ca se va intampla.

Scroll to Top