loader image

Cârlige pentru crap

Există practic trei forme, mari și late, de cârlige folosite în pescuitul crapului. Restul modelelor sunt variațiuni ale acestora. De când au fost proiectate sau adaptate din alte stiluri de pescuit, aceste modele au fost gândite pentru anumite tipuri de monturi. Mai mult, de-a lungul vremii, pescarii s-au adaptat la situațiile întâlnite pe baltă, astfel încât deja putem să vorbim despre montaje optime pentru fiecare din aceste trei forme de cârlig.

Wide Gape

Poate cea mai folosită formă de cârlig pentru crap din întreaga lume. Tijă relativ scurtă și deschidere mare la curbură. Este un model indicat în cazul momelilor de fund, atunci cănd pescuim la boilies, mai ales dacă pe firul de păr punem două bile.

Datorită formei, în momentul în care peștele aspiră momeala iar apoi încearcă să scape de ea, cârligul se întoarce și agață buza inferioară. Este bine să aplicăm și o bucățică de shirk tube, chiar dacă modelul pe care îl folosim are ochetul înclinat spre interiorul cârligului.

Merge foarte bine și cu momeli flotante, boabe de plastic sau pop up echilibrat, însă în mod obligatoriu trebuie montat un varniș de ghidaj pe tijă, deoarece lipsa greutății momelii vă conduce la o înțepare defectuoasă dacă păstrăm anoul pentru blow back de la momelile de fund.

Long Shank

Cel mai folosit model de cârlig pentru snow man. Din experiență pescarii au constatat că acest tip de momeală, cu o bilă de fund și un pop up, lucrează cel mai bine cu un cârlig cu tija lungă. Din punct de vedere al mecanicii este firesc să fie așa deoarece după ce peștele a aspirat momeala ușoară și vrea să scape de ea, varnișul de ghidaj culisează pe tija cârligului înspre ochet și avem nevoie că acest lucru să se petreacă pe o lungime mai mare.

Pentru că snow man-ul să rămână în spate, iar cârligul să se întoarcă și să înțepe. Dacă am folosi un model cu tija scurtă, ar exista riscul destul de mare că momeala să fie eliminată din gura peștelui fără să mai apuce cârligul să se întoarcă și să penetreze. Există păreri potrivit cărora Long Shank este de evitat din cauza curburii mici, însă în realitate lucrurile nu stau chiar așa.

Curbura acestui model este una normală, însă tija este disproporționată, fiind – evident – mai lungă. Așadar, atunci când asortăm mărimea cârligului cu momeala, dar mai ales cu gabaritul peștelui pe care-l urmărim, trebuie să ținem cont de acest aspect. Și în cazul acestui model este indicat tubul termocontractibil.

Kurv Shank

Sau Anti Eject. O formă de cârlig foarte versatilă, care lucrează cu aproape toate tipurile de momeli, scufundătoare, critic echilibrate sau flotante. În aplicația din fotografii noi am ales o montură KD, pentru că este simplu de realizat și nu necesită elemente suplimentare.

Datorită formei curbate a tijei acest model nu impune adăugarea de tub termocontractibil, autoînțeparea făcându-se excelent, iar dacă evităm varnișul de ghidaj mecanica monturii devine superioară. De altfel, trebuie menționat că manșonul de silicon se pune pe tijă exclusiv pentru a evita încurcarea forfacului în aruncare și nu din alte considerente.

Mai mult, o montură realizată fără varniș lucrează mai bine din punct de vedere al mecanicii. Marele avantaj al monturii KD, pe care noi o recomandăm în cazul cârligelor Kurv Shank, este că ține firul de păr depărtat de cârlig (în cazul firelor nedecojite, rigide, chiar la 90 de grade) și astfel se evită încurcarea.

Scroll to Top