Fitofag – Poti sa pescuiesti sportiv acest peste ?

Cel mai eluziv peste in juvelnicele pescarilor este fitofagul. Desi prezent in cantitati mari in apele noastre, pescarii inca nu reusesc sa gaseasca un tipar pe care sa il aplice si sa le aduca un fitofag in juvelnic.In cele ce urmeaza aflam cateva lucruri interesante despre acest peste.

Ce este fitofagul

Fitofagul este un reprezentant al familiei ciprinidelor. Originar din Asia, a fost introdus agresiv in Europa, iar la inceputul anilor 60 si la noi in tara. Este un fitoplanctonofag, ceea ce face din fitofag un peste extrem de greu de prins. Hrana de blaza este fitoplanctonul. Este un mare consumator de alge. Are si un ritm de crestere foarte rapid, ceea ce il face valoros din punct de vedere economic. Carnea de fitofag este bogata in grasimi.

Este un soi de peste care ajuta si combate excesul de vegetatie din iazuri si helestaie. Ca o paranteza, intestinul acestui peste este pana la de 10 ori mai lung decat corpul acestuia. Nu este un concurent direct la hrana crapului, insa, este o amenintare reala la adresa puietului altor specii. Poate trai 20 de ani si cantari in jur de 50 Kg exceptional.

Unde gasim fitofagul

Cu precadere, toate iazurile si helestaiele, la fel ca si cursurile mari de apa ( dulcicola) sunt populate cu fitofag. Tara de bastina este zona cuprinsa intre Amur ( Siberia de Est ) si Xijiang ( China ). Este din ce in ce mai prezent inclusiv in marile lacuri din America.

Datorita capacitatii ridicate de aclimatizare, fitofagul colonizeaza extrem de rapid cursurile de apa de tip afluenti ai fluviilor mari in care a fost introdus. Se poate reproduce natural, doar in anumite conditii, direct in curentul apei si in zona superioara a raurilor.

Pescuit la fitofag

Fiind un peste fitoplanctonofag, are o dieta destul de precisa. In marea parte a timpului “ filtreaza” apa cu scopul de a culege fitoplanctonul. Este un peste prezent pe durata sezonului cald in straturile superioare ale apei. Iarna nu se mai hraneste si hiberneaza in bancuri la cele mai mari adancimi ale arealului in care traieste.

Problema ce necesita rezolvare ( pescuitul la fitofag ) are in concluzie variabile sensibile. Pescuit la suprafata si hrana similara planctonului. Daca le dezbatem pe rand, putem ajunge la cateva sugestii si teorii aplicabile.

Pescuitul la suprafata necesita atentie sporita, echipament adecvat si tehnicitate mare. Cel mai mare “ dusman” al pescarului de fitofag este si va ramane vantul. In filmul apei, cand sunt valuri, acest peste este greu de localizat.

Scroll to Top