Crap crocant

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 2 crapi mari, curățați;
  • 3 cepe verzi;
  • 1 bucată de 2-3 cm de ghimbir ras;
  • 2 linguri de vin pentru gătit din orez;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 1 linguriță de piper măcinat;
  • 1 ardei iute tocat fin;
  • ½ ceapă;
  • 5 căței de usturoi;
  • ½ ardei jalapeno mărunțit;
  • 5 linguri de apă;
  • 5 linguri de sos de roșii;
  • 3 linguri de zahăr;
  • 2 linguri de vin;
  • 2 linguri de sos de soia;
  • 2 lingurițe de amidon de porumb;
  • 2 lingurițe de coriandru tocat fin;
  • 2 lingurițe de arpagic mărunțit;
  • 1 bucată de ghimbir curățată de coajă;
  • 2-3 căni de ulei vegetal;
  • 1 cană de făină de orez.

Mod de preparare:

  1. Crestează cu un cuțit bine ascuțit peștii, din loc în loc, pe diagonală, la o distanță de jumătate de cm.
  2. În blender, amestecă ceapa verde mărunțită, ardeiul iute, ghimbirul ras, vinul pentru gătit, sosul de soia și piperul negru. Pune acest amestec într-o pungă de tip ziploc încăpătoare, apoi introdu peștii în pungă și lasă la rece timp de cel puțin 30 de minute, ideal 3 ore.
  3. Scoate peștele din frigider cu ceva timp înainte de a îl găti, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.
  4. Între timp, prepară legumele. Toacă ghimbirul julien, la fel și ceapa, dar și usturoiul. Încinge uleiul într-o tigaie de tip wok și lasă focul la intensitate medie. Cât timp se încinge uleiul, amestecă sucul de roșii cu zahărul, sosul de soia, vinul pentru gătit, apa și amidonul de porumb.
  5. După ce uleiul se încinge, prăjește peștele în el, însă nu înainte de a îl trece printr-un strat de făină de orez. Ideal ar fi să prăjești câte un singur pește în tigaie, chiar dacă îți va lua mai mult timp. Este nevoie să prăjești peștele cel puțin 5 minute pe fiecare parte. Scoate-l pe farfurie și continuă cu al doilea.
  6. Scoate uleiul din tigaie, însă mai lasă 2 linguri. Sotează legumele tocate, la foc mare, preț de 2 minute. Toarnă peste acestea amestecul pe bază de suc de roșii preparat anterior și lasă să fiarbă 2 minute.
  7. Împarte sosul cu legume în 2 farfurii și adaugă câte un pește în fiecare farfurie. Asezonează cu arpagicul mărunțit, dar și cu coriandrul. Servește ca atare sau alături de orez gătit la aburi.

Poftă bună!

Scroll to Top