MONTURI SALAU

1) MONTURA CU PLUMB CULISANT SI UN CARLIG PENTRU SALAU

Descriere Montura cu plumb culisant si un carlig pentru salau 

Montura cu plumb culisant pentru salau da rezultate foarte bune in zonele in care nu exista agataturi. Se foloseste cu success in zonele in care exista prundis si nisip.
Cum realizam montura pentru salau cu plumb fix si un carlig ?

Pentru realizarea acestei monturi, avem nevoie de o lanseta cu mulineta echipata cu fir de grosime 0,18 mm – 0,22 mm, de carlige marimea 1 – 4, de fir pentru struna carligului de grosime 0,16 mm – 0,18 mm, de doua alice de plumb care joaca rolul de opritor, de plumb culisant de 30 – 50 grame si de un vartej. Ca momeala se poate atasa in carlig, lipitoare, pestisor, broscuta, rama. De obicei ce-a mai buna momeala pentru salau este obletele, pentru ca are o buna vizibilitate, datorita coloritului albicios.

2) PLUTA FIXA CU MOMEALA ELICOPTER PENTRU SALAU

Descriere Pluta fixa cu momeala elicopter pentru salau 

Pluta fixa cu momeala elicopter reprezinta o metoda eficace pentru pescuitul pe cursuri de apa (in curent) dar si la balti, dand rezultate notabile in urmarirea salailor mari. Este o montura relativ simpla de executat si nu necesita prea mult timp.

Pentru realizarea monturii pentru biban avem nevoie de urmatoarele materiale :
(in functie de anotimp si de sezon vom alege monturi mai solide sau mai finute) -monofilament (0.20mm – 0.35mm), pentru firul principal. -pluta de dimensiuni mai mari, cu tub culisant , lestul careia sa fie intre (20g-30g)
– plumb final (10g-15g)
– vartej simplu 2 bucati
– opritor de cauciuc (sau alice de plumb despicate) pentru reglarea adancimii de pescuit
– vartej triplu de care se leaga firul principal si struna
– fir textil sau kevlar (20mm-0.25mm)
– carlig mai mare, cu sau fara ochet de legare marimea (6-1) sau tripla (ancora)

Realizare montura :
In primul rand se introduce pe firul principal opritorul de cauciuc (sau alica de plumb despicat), apoi se introduce pluta si cel de-al doilea opritor. Se leaga primul vartej simplu de firul principal, apoi se continua linia principala cu aproximativ 15-20cm de fir pana in vartejul trilpu de care este legata struna (pentru evitarea ruperii strunei se va folosi fir textil sau kevlar pentru ca unde sunt salai este si cumatra stiuca si nu vrem sa avem surprize neplacute). De la vartejul triplu se continua linia principala aproximativ 15cm-20cm si se leaga de plumbul final (10g-15g).
Se va regla adancimea apei prin deplasarea plutei in sus sau in jos si blocarea acesteia cu cele doua opritoare. Reglarea corecta a adancimii se realizeaza atunci cand plumbul va ajunge pe fundul apei iar pluta va iesi 2cm-3cm afara din apa.

Momeli utilizate :
– rame rosii de gunoi, viermisori, scoici, raci, lipitori, melci
– rezultate bune se obtin la momeala vie, adica pestisori de dimensiuni (3cm-7cm), babusca, oblete, caras, batca dar nu in ultimul rand pui de biban. Pestisorii se vor intepa in partea de sus spre coada, sub aripioara dorsala pentru o mai buna mobilitate a monturii. In functie de mediul de pescuit si pofta de mancare a bibanilor pestisorii se pot agata si de cap.

Scroll to Top