Ce trebuie sa faci cand esti la pescuit noaptea?

Daca te gandesti sa mergi la o partida de pescuit pe timp de noapte, este recomandat sa depui un efort suplimentar in ceea ce priveste organizarea, deoarece multe specii de pesti se hranesc mai usor in conditii de lumina cat mai slaba. Acest lucru inseamna ca poti avea parte de capturi exceptionale. De asemenea, exista si specii de pesti pe care s-ar putea sa nu le fi prins sau vazut inainte si s-ar putea sa ai parte de cateva surprize sau chiar sa prinzi un peste de dimensiuni impresionante.

O partida de pescuit nocturn nu necesita doar o pregatire adecvata in ceea ce priveste echipamentele, ci si un comportament specific. Tine cont de faptul ca vei avea parte de vizibilitate mult mai redusa la acele ore, comparativ cu vizibilitatea din timpul zilei, iar multe dintre simturile tale vor avea o eficienta redusa, ceea ce inseamna ca trebuie sa faci un efort suplimentar.

In plus, gandeste-te si la comportamentul pestilor si acorda o atentie sporita modului in care vrei sa ii prinzi. Astfel, vei reusi sa atragi pestii pe care ii cauti si sa iti dezvolti abilitatile pentru pescuitul de noapte. Iată trei lucruri pe care trebuie să le faci pentru a avea șanse cât mai mari de a prinde pești: 

Tine momeala in miscare

Pe timp de noapte, pestii se folosesc de simturile auditive pentru a se deplasa si orienta, deoarece nu exista lumina. Acest lucru inseamna ca aproape orice miscare, chiar si una mica, poate fi usor detectata de catre pesti, astfel incat atentia lor poate fi atrasa cu spinnerbaits. Momeala pe care o folosesti nu este la fel de importanta, pe cat este miscarea constanta pentru a atrage atentia pestilor.

Pe de alta parte, pestii rapitori de dimensiuni mai mari nu vad bine in intuneric, iar simtul lor auditiv este mult mai slab, comparativ cu simtul auditiv al pestilor mai mici. Acesta poate fi un avantaj semnificativ al pescuitului pe timp de noapte, deoarece permite anumitor pesti, cum ar fi bibanul, sa caute alimente in siguranta.

Asigura un control cat mai bun asupra luminilor folosind o lanterna pentru cap

Chiar daca pescuiesti noaptea tocmai pentru ca lumina lipseste de pe cer si pestii sunt mult mai tentati sa iasa in cautare de hrana, nu te poti lipsi in totalitate de lumina. Fara aceasta nu iti poti desfasura in siguranta activitatea si nu te poti organiza corespunzator, astfel ca poti pierde mult timp cautand diferite unelte sau poti scapa capturile daca nu ai lumina care sa te ajute sa observi miscarea plutei sau a lansetei.

Cel mai bine este sa ai o lanterna pentru cap care sa iti asigure un nivel potrivit de lumina, dar care sa iti permita, in acelasi timp, control asupra intensitatii acestuia.

Fii atent pe tot timpul partidei

O partida de pescuit nocturn poate deveni obositoare. La primele semne de oboseala, cel mai mult are de suferit puterea de concentrare, iar tu ai nevoie de aceasta pentru intreaga partida de pescuit. Nu doar ca pescuitul nocturn se suprapune cu programul normal de somn, dar, in general, atentia este mai redusa pe timp de noapte. Cu toate acestea, trebuie sa te asiguri ca iti pastrezi concentrarea la nivel maxim si ca indepartezi de langa tine orice element care te-ar putea distrage. In plus, este recomandat sa te odihnesti bine inainte de a pleca noaptea la pescuit.

Scroll to Top