5. Fără sondare pescuim la întamplare!
Cu excepția situațiilor în care balțile prezintă adâncimi uniforme, sondarea este necesară. Astfel vom afla adâncimile prezente, tipul substratului (tare sau mălos) și existența structurilor submerse.
Pe baza acestor caracteristici vom plasa monturile și vom construi patul sau paturile de nadă.
Din punctul meu de vedere este de evitat sondarea în primele 2-3 ore de concurs, perioadă în care ar trebui să pescuim cât mai în liniște cu speranța că vom păcăli posibilii crapi aflați deja în standul nostru.
Dacă, după acest interval de timp nu avem prezentări, sau ne confruntăm cu agățătură, procesul sondării poate începe de îndată.
6. Ochii pe vecini ca pe butelie!
Vecinii noștri sunt un indicator bun al traseului peștilor pe baltă. Spre exemplu, dacă vecinii se află în stânga noastră și au trăsături frecevente pe primele 2 lansete, este clar că peștele vine din stânga. În acel moment este recomandat să ne poziționăm lansetele în scară (lanseta 1 aruncată mai jos și lanseta 4 cel mai sus) pentru a ne asigura că vom intercepta peștii pe toate distanțele posibile atunci când ajung în standul nostru.
De asemeni, este importantă să urmărim pe ce distanțe prind vecinii, fiind foarte probabil ca pe acea linie să circule peștii.
Nu în ultimul rând trebuie să ne apărăm standul de ,,invadatori”, mai ales atunci când avem trăsături. Unii pescarii nu se vor limita doar la a pescui în propriul stand, încercând ,,să ciupească” câte ceva din al vecinilor. Acest lucru îl vor încerca cu precădere în timpul nopții, deci mare atenție!
7. Identificați orele la care se hrănesc crapii și zonele productive!
Crapii pot avea același traseu pe baltă de la o zi la altă. Dacă reușim să ne dăm seama pe unde vor veni crapii când ajung în zona noastră, avem un mare avantaj.
În cazul în care observăm că avem trăsături pe o anumită porțiune, trebuie să insistăm pe acea poziție. Dacă am lansat și montura nu a căzut cu aproximație în locul fierbinte, este ideal să o scoatem și să o repoziționăm. Astfel vom avea încredere totală că montura ,,a picat unde trebuie” iar peștele va găsi momeala de cârlig.
8. Nu încercați 100 de momeli de cârlig de la 20 de producători diferiți!
Încrederea în nada folosită pe patul de nadă joacă un rol decisiv la orice concurs. Am observat frecvent pescari care în disperare de cauză au început să schimbe haotic momelile de cârlig crezând că vor găsi varianta minune.
Cele mai mare șanse sunt ca peștele să accepte tot o momeală similară cu cea de pe patul de nadă, nu una diferită.
Deci nu ajută cu nimic să venim la un concurs un număr exagerat de borcane cu momeli de cârlig. Ba din contră, ne poate încurca deoarece vom fi tentați să încercâm cât mai multe, fără a putea trage o concluzie clară la sfârșit.
9. Un stand organizat și un program de somn ajută enorm!
Organizarea standului presupune cât mai puțină dezordine și aranjarea echipamentului astfel încât să reducem considerabil volumul de muncă.
Câteva exemple concrete : sacii de păstrare trebuie să fie cât mai aproape de salteaua de primire, lansetele de cort, lansetele de rezervă mereu pregătite, minciogurile mereu la locul lor, șamd.
Orice deplasare în plus necesită un efort suplimentar, de evitat mai ales în competițiile solicitante din punct de vedere fizic.
Programul de somn ne va ajuta să ne odihnim pe rând. Somnul este necesar pentru recuperare dar și pentru a avea o gândire limpede. De preferat este să ne culcăm în momentele de acalmie, iar în cele cu intensitate maximă să fim pe poziții.
10. Nu uitați de prognoza meteo!
Progonoza meteo influențează atât pescuitul cât și pregătirea echipamentului.
Aș minți dacă aș spune că nu am fost prins nepregătit din acest punct de vedere. Neavând îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare, am răcit pe parcursul concursului, fapt ce mi-a afectat direct performanța (noroc cu coechipierii). I se poate întâmpla oricui, important este să învățăm din aceste greșeli și să venim pregătiți ca atare.
Referitor la pescuit, direcția și intensitatea vântului joacă un rol esențial.
Nu de puține ori am văzut pescari nădind la 130 m cu vânt din spate, urmând ca la schimbarea vântului să nu mai ajungă cu montura în locul respectiv. O eroare majoră, ce poate schimba cu siguranță soarta unui concurs.
Prezența ploii sau a vântului puternic ne poate încurca programul de nădire. Dacă verificăm evoluția vremii putem decala orele de nădire, asigurându-ne că vom evita nădirea în condiții dificile.
Concluzii
Pentru avea succes pe durata concursurilor trebuie să dăm dovadă de mult profesionalism. Cum pescuitul implică și o doză de noroc, este posibil că la finalul unui concurs, deși am făcut totul ca la carte, să nu ne aflăm pe podium. În aceste momente perseverența, ambiția și tăria de caracter fac diferența între campioni și simplii participanți.
Inainte de cele 10 sfaturi pe care le-am propus, de departe dorința de a câștiga este elementul care ne poate propulsa cât mai sus. Pentru a fi învingători, nu este îndeajuns doar să vrem acest lucru ci să și acționăm ca atare!
Sper că prin acest articol v-am ajutat cu informații valoroase și v-am motivat să fiți pescari mai buni! Fire întinse vă doresc și la mai multe trofee!!!