ASPECT
Datorită formei sale de “torpilă”, se deosebește foarte bine de alte specii de pești. Are un corp acoperit cu solzi mici, alungit, subțire, de obicei de nuanțe maslinii sau cenușiu-cafenii (în funcție de apă), cu pete deschise la culoare, asemeni abdomenului sau.
Este prevăzut cu o înotătoare dorsală și una anală, ambele dispuse aproape de coada, care, la randul ei, este bifurcata, cu lobi egali. Toate înotatoarele sunt pătate iar cele din partea inferioară au, de obicei o nuanță portocalie.
Forma capului îi oferă o particularitate deosebită: este turtit și se aseamănă cu botul unei rațe.
Pentru ca este un prădător feroce, știuca dispune de o gură prevăzută cu mulți dinți deosebit de ascuțiți. Până și limba este prevăzută cu dinți, astfel că trebuie manevrată cu atenție.
Diferența cea mai evidentă dintre masculi și femele ține de dimensiuni, femelele având corpul mai mare. Ambele genuri cresc constant pe parcursul vieții iar maturitatea sexuală o ating aproximativ în jurul vârstei de 3 ani, lucru bine de știut în vederea protejării perpetuării acestei specii.
INMULTIRE
Știuca se împerechează primăvara și depune icrele atunci când temperatura apei atinge în jur de 9°C (februarie-martie).
Icrele, în număr foarte mare (din care doar aprox 5% supraviețuiesc), se fixează de vegetație și rămân acolo până la stadiul de puiet, când coboară pe substrat.