Marimea tamburului mulinetei pentru pescuit la rapitor variaza de la 500 pana la uneri si 6000. Cumva, acest detaliu tehnic care face referire la capacitatea de fir pe care o poate stoca s-a transformat in reper principal de-a lungul anilor.
Fiecare rola de fir dedicate acestui stil de pescuit, poate sa fie de minim 100 de metri si maxim 300 de metri daca facem referire la firul textil. Pe fiecare tambur, producatorul ofera datele de stocaj pentru fir atat in mm, cat si yarzi.
A devenit un process mecanic de asimilare a dimensiunii tamburului cu tipologia pescuituluyi unde urmeaza sa evolueze.
Tot tamburul este cel care dicteaza rata de recuperare a firului la o rotatie de 360 de grade a manivelei. Este exprimata in centimetri si este o a doua caracteristica dupa care ne ghidam cand alegem o mulineta.
Daca are o recuperare mai mare este pentru naluci reactive, daca are o recuperare mai mica este optima pentru tehnica de jig-ing.
Rata de recuperare a mulinetei pentru pescuit la rapitor
Rata de recuperare a mulinetei pentru pescuit la rapitor este in stransa legatura cu tamburul. Rotorul este mecanismul mulinetei care orbiteaza in jurul tamburului. Este partea care sustine galetul si pick-up-ul mulinetei.
Rata de recuperare este stabilita de pinionul central ( pozitionat in interiorul carcasei) intr-o rotatie de 360 de grade.
Miscarea este transmisa catre rotor care va bobina firul pe tambur. Rata de recuperare si marimea tamburului dicteaza cat fir va fi bobinat de rotor pe tamburul mulinetei. Exprimarea se face in centimetri. Dicteaza clasa de naluci pe care o putem utiliza cu produsul tinta.
Pescuitul nalucilor reactive implica recuperari mai mari pentru a da viata acestor momeli artificiale. Se vor comporta ca un peste viu prada in majoritatea cazurilor in timpul unei rotatii de 360 de grade.