Cand sa mergeti in Delta la pescuit de stiuca?

PESCUIT LA STIUCA IN DELTA!

Stiuca are o dezvoltare rapida, atingand in numai trei saptamani 15 mm, iar maturitatea de reproducere la varsta de 3 ani, cand are aproximativ 700-800 de grame, si poate ajunge la exemplare de peste 20 de kg (cea mai mare stiuca prinsa in Delta avea 18 kg si a fost prinsa in apropiere de Crisan).

Pescuit la stiuca in Delta Dunarii!

Rapitorul numarul unu, stiuca, ascunsa in iarba sau stufaris, isi pandeste nemiscata prada care se apropie, pentru ca in momentul oportun sa atace fulgerator.

Dimensiunea minima a stiucii care poate fi retinuta este de 40 de cm.
Temperatura optima de hranire pentru stiuca este de 17-18 grade C, de aceea cele mai bune partide de pescuit la stiuca se fac la primele ore ale diminetii sau seara cand se mai raceste vremea.
Cautati apele limpezi si oxigenate, cu vegetatie bogata. Lacurile mai adanci, zone cu adancimi mici si vegetatie cum ar fi japsele, canalele colmatate, sau portiuni ale canalelor unde lipsa curentilor a dus la limpezirea apei.

In perioadele de canicula, cele mai bune partide de pescuit la stiuca le vom avea pe Dunarea Veche in zona Mila 23- Crisan, pe marele M si pe canalele care sunt paralele cu Dunarea sau pe lacuri mari, precum Lumina sau Bijan (Vatafu).
Fazele lunii care influenteaza dentatia stiucii – pe luna plina se prinde cel mai bine.
Vantul este un factor benefic, prin faptul ca valurile iscate de vant oxigeneaza apa. Schimbarile bruste de temperatura sunt un factor negativ;

Presiunea atmosferica poate influenta major comportamentul rapitorului. O diferenta de la o presiune mica la o presiune mai mare pune rapitorul in miscare, facandu-l mai activ. Daca pana atunci trebuie sa folositi naluci sau actiuni putin reactive, mai mult miscate si animate pe loc, odata cu cresterea presiunii atmosferice, animarea si viteza de recuperare marita ridica sansele de a tenta rapitorul.
Daca in locul respectiv s-a pescuit intens la stiuca, aceasta este mai prudenta si rezulta mai multe rateuri. In schimb in locurile mai neumblate, unde nu s-a pescuit la lingurita, stiuca musca mai increzatoare.
Nivelul apei – un nivel mai scazut face ca pestii din zonele inundabile sa se retraga, rezultand o densitatea mai mare de stiuca.

Cea mai eficienta momeala si cea mai des folosita este lingurita oscilanta. Rezultate bune se obtin cu woblere, twistere si linguritele rotative. O momeala recomandata in momentele de apatie ale stiucii, atunci cand nu musca la lingura este pestele viu.

Coloritul momelilor artificiale pentru pescuitul stiucii depinde de tipul de balta, vegetatia prezenta in zona, perioada din zi, anotimp si nivelul de lumina de afara. Dintre culorile la care stiuca ataca mai bine pot fi amintite, auriu dimineata si seara, argintiu la amiaza cand cerul este innorat, galben si rosu la amiaza daca este insorit si avem apa mai tulbure, verde sau albastru si rosu cand cerul este senin si apa este limpede.
Daca vegetatia din apa este din abundenta, se pot folosi voblere plutitoare, trase pe suprafata apei sau aproape de suprafata, printre petele de plante.

Scroll to Top