Pare treabă simplă, dar și pescuitul cu navomodelul are principiile și rigorile sale. Hai să le aflăm împreună!
Avantajele și constrângerile pescuitului plantat
Să începem cu aspectele pozitive, că sunt mai multe.
– Lasă montura și nada acolo unde îi indici
– Nada ajunge grupat pe substrat
– Distanța nu mai este o problemă
– Confort sporit, nu mai ajungi dărâmat acasă
– Poți folosi fire groase, iar drillul devine mai simplu Eficiență, eficiență și iar eficiență.
Navomodelul, însă, este un cost suplimentar și trebuie să îl întreții, să îi faci revizie, să ai grijă de el. Întodeauna alegem un service autorizat, cu tehnicieni certificați.
Alegerea navomodelului și pilotarea lui
Ca să luăm o decizie în avantajul nostru, trebuie să înțelegem cum funcționează și din ce este alcătuit și cum alegem un navomodel. Pentru a nu avea probleme în timpul plantării, trebuie să evităm anumite lucruri sau să le facem așa cum trebuie:
– Niciodată nu dăm navomodelul cu spatele atunci când monturile se află în cuvă. Riscul pătrunderii firelor la elice este aproape iminent, iar noi vom rămâne cu bărcuța blocată la zeci sau sute de metri în larg.
– Nu ne dorim ca montura să sară din cuvă în timpul pilotării, astfel că o vom pune mereu prima, apoi o acoperim cu nadă.
– Chiar dacă folosim un navomodel de viteză, mai ales dacă nu avem experiența necesară, viteza de deplasare până la locul pe care ni-l dorim trebuie să fie moderată, astfel încât “transportul” să ajungă în siguranță și să nu speriem crapii din zonă.
– În cazul în care navomodelul rămâne blocat pe apă, cel mai bine este să apelăm la ajutorul administrației lacului. Dacă vom forța mulinarea acestuia către mal, riscăm să îl dăm peste cap sau să îi permitem să ia apă și să se scufunde.
– Să urmărim cu atenție voltmetrul digital și să respectăm autonomia bateriei. Dacă suntem aproape de descărcarea acesteia, navomodelul trebuie pus la încărcat, nu forțăm “o ultimă” plantare. Navomodelele cu acumulator lithium polymer (lipo) se încarcă cel mai rapid.
– Să echilibrăm încărcătura navomodelului în condiții de valuri puternice. Nu depășim greutatea specificată de producător și echilibrăm uniform cantitatea de nadă amplasată în cuve, astfel încât ținuta bărcii pe apă să nu fie afectată. Modelul XXL de la Delfin este unul dintre cele mai grele și stabile navomodele de pe piață, un adevărat tanc ce nu îți dă emoții.
Sondarea cu navomodelul
Mulți pescari folosesc navomodelul crezând că au rezolvat problema sondării. Într-adevăr, faptul că ajungi fără emoții în malul opus (unde peștii sunt cantonați de regulă) crește șansele reușitei, dar chiar și așa, fără să cunoști adâncimea sau tipul substratului vei fi predispus unui pescuit la ghici.
Varianta cea mai simplă, eficientă, dar și costisitoare este echiparea navomodelului cu un sonar.
Acesta ne va arăta adâncimea, tipul substratului, diferențele de nivel și chiar peștii cu care ne întâlnim în timp real, astfel încât să știm cu ce monturi, nadă și momeli să îi atacăm. Atenție la momentul achiziționării unui navomodel, să vă asigurați că atât coca, cât și chila suportă instalarea sonarului sau a altor accesorii opționale.
Varianta mai de buget, poate prea puțin folosită, este kitul de marker flotant pentru sondat, folosit în pescuitul lansat. La fel de bine putem amplasa flotorul și plumbul cu striații în cuva navomodelului, urmând să măturăm substratul și să sondăm adâncimea cu ajutorul acestuia. Dezavantajul este riscul erorii umane (mai ales când vom încerca să sondăm la peste 200 de metri) și necesitatea unui plus de echipament (lansetă, mulinetă și fir special pentru sondat cu lanseta).