Ce echipament trebuie sa aiba pescarul la stiuca?

Lanseta – intotdeauna sa aveti la voi doua lansete de stiuca cu puteri de aruncare diferite, atat pentru lacuri cat si pentru Dunarea Veche!
Lansetele pentru stiuca ar trebui sa fie Fast sau extra Fast.

Recomandare – alegeti-va o lanseta cu actiune fast pentru ca poate fi folosita si in pescuitul la jig, dar si cu naluci reactive (linguri oscilante, rotative, voblere etc). Speciile pe care le cautam cu o lanseta fast sunt in principiu: Stiuca, Biban si Salau
Puteti opta si pentru este cea extra fast, sau ”de varf” care este folosita in principiu pentru pescuitul la jig si care ne este folositoare si la pescuitul de salau. Rigide si senzitive, lansetele extra fast ne ajuta sa fim in contact permanent cu jigul, sa simtim substratul, sa simtim cand acesta se loveste de structuri si ne mai ajuta sa intepam pestele instantaneu.

Puterea de aruncare se alege in functie de nalucile cu care doriti sa pescuiti (naluci mari necesita putere mare 60, 80, 100g sau mai mult. Naluci mici necesita putere mai mica 30-40g.
Este de cele mai multe ori inscriptionata pe lanseta, spre exemplu ”10-45 grame”.

Atentie: Nu pescuiti cu greutatile limita inscriptionate pe lanseta. Pentru ca lanseta sa se incarce corect, sa avem lansari maxime si sa simtim bine naluca, trebuie pescuit cu naluci cat mai apropiate de mijlocul plajei de putere.

Exemplu: am naluci 8-20 grame -> imi iau o lanseta cu putere 8-40 grame.
Pentru pescuitul la stiuca pe lacuri in Delta Dunarii va recomandam sa aveti o lanseta pentru stiuca mai light 7-28 g de exemplu, iar pentru Dunarea veche sau canale as alege una de 10-45 g pentru ca folosim jiguri mai grele.

Mulineta trebuie sa echilibreze bine batul, asa ca cea mai buna recomandare pe care o pot face este sa mergeti cu lanseta aleasa in magazin si sa testati acolo diferite marimi de mulinete pana o gasiti pe cea care echilibreaza batul cel mai bine.
Numarul rulmenti este si el relevant tinand cont de specificul pescuitului de rapitor.

Firul – pescuitul la stiuca trebuie facut exclusiv cu fir textil.
Grosimea o alegeti din nou in functie de greutatea nalucilor (80 – 100g => 0.18 – 0.22 mm diametrul, 30 – 40g => 0.12 – 0.16 mm diametrul).
Nu uitati de strune metalice rezistente la cei 700 de dinti ai stiucii de 15-20 cm.

Scroll to Top