1) MONTURA CLEAN CU PLUMB FIX SI UN CARLIG
Descriere Montura clean cu plumb fix si un carlig
Montura pentru clean cu plumb fix si un carlig, se foloseste in special, atunci cand toamna e pe sfarsite si vreamea incepe sa se raceasca. Este o montura care da rezultate foarte bune in ape curgatoare. Cu aceeasi montura putem avea rezultate foarte bune si la pescuitul cleanului in lacuri si balti, dar trebuie sa facem cateva schimbari. Pe carlig, vom atasa langa momeala un mic pop-up, care va ridica momeala de pe fundul apei, vom schimba varga cu pluta si vom volosi o lanseta gen feeder sau vom atasa o bambina, pentru a vedea cand pestele este la carlig.
2) MONTURA DE PESCUIT CU PLUTA FIXA PENTRU PESCUITUL LA CLEAN
Descriere Montura de pescuit cu pluta fixa pentru pescuitul la clean
Montura de pescuit cu pluta fixa pentru pescuitul la clean face parte din categoria monturilor de finete.
Materiale necesare realizarii monturii :
– varga ( simpla, fara mulineta ), cu dimensiuni cuprinse intre 4 – 7 metri;
– fir principal cu grosimea cuprinda intre 0,12 – 0,18 mm;
– plute de 0.5 – 2 grame;
-alice de plumb;
– fir struna, pentru legarea carligelor, de dimensiuni cuprinse intre 0,10 – 0,16 mm;
– carlige numarul 6 – 16.
Realizarea monturii :
Dupa ce am ales varga cu care dorim sa pescuim, vom atasa acesteia firul principal. Lungimea firului principal trebuie sa fie cel mult egala cu lungimea unditei, acest lucru confera o manevrabilitate mai buna a monturii. Vom introduce varnisul (pentru fixarea plutei) pe firul principal si vom face o bucla dubla la capatul firului. Vom fixa pluta pe fir si vom adauga alice de plumb pentru a o echilibra (lesta). In functie de marimea clenilor din zona in care pescuim si de momeala cu care dorim sa prindem clenii, vom alege marimea carligelor si grosimea strunelor.
Momeala :
Pentru nadirea clenilor se poate folosi si mamaliga cu sau fara arome. Pe langa apa se pot adauga, dupa preferinte, diverse arome, coloranti alimentari, seminte de canepa, pentru a face nada mai atractiva.
Din categoria momelilor care dau rezultate la pescuitul la cleanului amintim : viermisori ( albi, rosii, galbeni, roz ), mamaliga, larvele de libelula, musculite, gandaci de colorado, lacuste, greieri, ficat de pasare, rame rosii.
3) MONTURI BULDO PENTRU CLEAN
Descriere Monturi buldo pentru clean
Montura pentru pescuit la clean, cu bila de plastic buldo, are doua avantaje, poate avea rolul de lest si tine naluca la suprafata apei. Montura buldo pentru clean este folosita la pescuitul cu musca artificiala, dar si la pescuitul cu naluci mai usoare, pe care nu le putem lansa mai departe datorita greutatii scazute a acestora. In cazul nalucilor mai usoare, bila buldo joaca rolul de lest, astfel putem lansa pe distanta mai mare naluca. Ca naluci din clasa usoara amintim lingurite rotative nr. 0 sau nr. 1, voblere foarte usoare.
Cum realizam montura buldo pentru clean ?
Pentru pescuitul cu buldo pentru clean se foloseste o lanseta 2.10 – 4.20, mulineta din clasa mica – medie, fir principal gu grosimea de 0.16 mm – 0.18 mm, fir pentru struna de care se leaga musca artificiala sau naluca(lingurite rotative, voblere) cu grosimea de 0.12 mm – 0.16 mm. De retinut faptul ca naluca sau musca artificiala, trebuie sa fie la aproximativ 70 – 80 de centimetrii de bila de plastic, pentru a nu speria pestii din zona nalucii. Lansarea monturii se va face lin, aceasta trebuie urmarita in aer, astfel ca atunci cand se apropie de suprafata apei, trebuie sa franam firul putin pentru a permite nalucii sa atinga suprafata apei inaintea bilei de plastic buldo .
4) PLUTA FIXA CU MOMEALA ELICOPTER PENTRU CLEAN
Descriere Pluta fixa cu momeala elicopter pentru clean
Pluta fixa cu momeala elicopter reprezinta o metoda eficace pentru pescuitul pe cursuri de apa (in curent) dar si la balti, dand rezultate notabile in urmarirea clenilor mari. Este o montura relativ simpla de executat si nu necesita prea mult timp. Pentru realizarea monturii pentru clean avem nevoie de urmatoarele materiale :
– monofilament (0.20mm – 0.35mm), pentru firul principal. – pluta de dimensiuni mai mari, cu tub culisant , lestul careia sa fie intre (20g-30g)
– plumb final (10g-15g)
– vartej simplu 2 bucati
– opritor de cauciuc (sau alice de plumb despicate) pentru reglarea adancimii de pescuit
– vartej triplu de care se leaga firul principal si struna
– carlig mai mare, cu sau fara ochet de legare marimea (6-10)
Realizare montura :
In primul rand se introduce pe firul principal opritorul de cauciuc (sau alica de plumb despicat), apoi se introduce pluta si cel de-al doilea opritor. Se leaga primul vartej simplu de firul principal, apoi se continua linia principala cu aproximativ 15-20cm de fir pana in vartejul trilpu de care este legata struna . De la vartejul triplu se continua linia principala aproximativ 15cm-20cm si se leaga de plumbul final (10g-15g).
Se va regla adancimea apei prin deplasarea plutei in sus sau in jos si blocarea acesteia cu cele doua opritoare. Reglarea corecta a adancimii se realizeaza atunci cand plumbul va ajunge pe fundul apei iar pluta va iesi 2cm-3cm afara din apa.
Momeli utilizate :
– rame rosii de gunoi, viermisori, scoici, raci, lipitori, melci
– rezultate bune se obtin la momeala vie, adica pestisori de dimensiuni (3cm-5cm), babusca, oblete. Pestisorii se vor intepa in partea de sus spre coada, sub aripioara dorsala pentru o mai buna mobilitate a monturii. In functie de mediul de pescuit si pofta de mancare a clenilor, pestisorii se pot agata si de cap.