Sunt foarte multi cei care prefera sa se relaxeze pe malul unei balti, inconjurati de undite si lansete, juvelnice, cutiute cu carlige, nade si momeli – de la cele traditionale, pana la cele mai sofisticate si mai inteligente “capcane” pentru pesti -, bricege, lanterne si tot felul de acareturi carora numai un pescar cu vechi state de plata le poate intelege rostul.
Ei bine, la prima vedere (si mai ales daca esti incepator in aruncarea cu undita) orice balta poate fi buna pentru a prinde pesti. Dar unde poti sa pescuiesti in apropiere de Bucuresti astfel incat sa nu te intorci acasa cu desaga plina de pesti de la supermarket, stii?
Balta Moara Vlasiei 2 – 35km de Bucuresti
Nu doar ca este foarte aproape de Bucuresti, dar este si o sursa foarte buna de crap, alaturi de care poti sa intalnesti si caras, rosioara, salau, somn sau stiuca. Suprafata baltii este de circa 22 hectare, iar adancimea – aproape 5 metri. Poti sa pescuiesti numai de pe mal, unde poti sa si campezi, de altfel. Zona este foarte ingrijita, iar pescuitul pe aceasta balta, o reala placere.
E bine sa stii ca trebuia sa tii cont de cateva reguli: poti sa pescuiesti cu maxim 4 scule (lansete sau undite), numai intre orele 06:00 si 18:00, iar pestele prins trebuie sa-l pui obligatoriu in juvelnicul tau.
Cum ajungi: Dinspre Bucuresti iesi pe DN1spre Otopeni, iar la Balotesti faci dreapta la indicator spre Caciulati – Moara Vlasiei. Ajuns la statuie, faci la stanga, iar drumul te va duce direct la balta.
Taxa de balta: 100 lei
Balta Hobaia – 33km de Bucuresti
Complexul piscicol Hobaia, care este de fapt un lac de acumulare format din raul Arges, cuprinde 2 lacuri denumite simplu Hobaia 1 si Hobaia 2. Primul are o suprafata de 230 hectare, iar al doilea 80 hectare.
Si acestea sunt balti foarte bune pentru crap, dar si pentru stiuca si salau, toate in exemplare mari si foarte mari. Poti sa pescuiesti inca de la primele ore ale diminetii (06:30) si poti sa duci acasa maxim 5kg de peste. Daca ai noroc si prinzi mai mult, si vrei neaparat sa te lauzi in fata prietenilor, ai voie sa pastrezi inca 5kg din pestele prins, in schimbul unei taxe de 6 lei/kg.
Cum ajungi: Iesi din Bucuresti pe autostrada A1 catre Pitesti, iar la kilometrul 30 schimbi directia catre Bolintin Vale (in dreapta), treci podul peste Arges si mergi mai departe catre Ogrezeni si apoi Hobaia. La intrarea in satul Hobaia, mergi drept catre Troita, unde faci la stanga; pe prima straduta la dreapta este Complexul Piscicol Hobaia.
Taxa de balta: 150 lei/12ore (pentru ambele balti)
Balta Romanesti – 38km de Bucuresti
Daca vrei sa te bucuri nu doar de peste, ci si de liniste si aer curat, alege sa pescuiesti la Balta Romanesti din satul cu acelasi nume, judetul Dambovita. Pescuitul poate fi un pretext pentru intreaga familie, care poate petrece momente frumoase de relaxare pe malul apei, in timp ce tu dai la babusca, biban, caras, crap sau rosioara. Salciile de pe malul baltii sunt aur curat in zilele calduroase, iar pontonul perfect pentru o zi de plaja. La Romanesti se poate intra cu masina si se poate campa fara sa platesti vreo taxa suplimentara. De aici poti sa pleci acasa cu maxim 20kg de peste; diferenta o platesti.
Cum ajungi: Mergi pe autostrada A1 Bucuresti-Pitesti pana la kilometrul 30, unde va trebui sa urmezi traseul spre Palanca – Stoenesti – Carpenisu – Potlogi – Romanesti.
Taxa de balta: 50 lei/zi (la 5 partide de pescuit, primesti una gratuit); femeile si copiii mai mici de 14 ani pot pescui gratuit, dar nu cu mai mult de 5 undite/lansete.
Balta Vitan 3 – chiar in Bucuresti
Nu ai timp sau chef sa iesi din Bucuresti, dar vrei totusi sa te relaxezi pe malul unei balti la o partida de pescuit? Atunci poti sa alegi Balta Vitan 3, care nu este foarte mare (are doar 5000mp si 3m adancime), dar destul de frumoasa pentru o balta din mijlocul Capitalei. Este inconjurata de iarba si stuf si ai parte de liniste, asa ca poti sa transformi oricand o sesiune de pescuit intr-o dupa-amiaza relaxanta alaturi de familie sau de prieteni. Pe aceasta balta ai voie sa pescuiesti cu maxim 3 scule si esti obligat sa dai inapoi naturii crapii mai mari de 5kg. Si inca un amanunt: daca chiar iti doresti sa duci acasa crapii si carasii prinsi, pentru un crap la cuptor, va trebui sa-i platesti, iar tariful este de 17 lei/kg.
Cum ajungi: Balta Vitan 3 se afla langa Cheiul Dambovitei, intre centura Capitalei si Targul Auto Vitan; intrarea se face pe drumul care duce spre cartierul Confort City.
Taxa de balta: 30lei/12ore
Balta Insula Mica – 25km de Bucuresti
Este perfecta pentru cei care pescuiesc la undita, pentru ca balta nu e foarte mare ca suprafata; dar compenseaza la densitatea numarului de pesti – crap, caras, rosioara, somn. E bine sa stii ca poti sa pescuiesti pe aceasta balta doar daca ti-ai facut rezervare in prealabil (prin telefon). Balta Insula Mica este un spatiu perfect pentru o iesire la iarba verde impreuna cu prietenii sau familia, mai ales ca aici ai posibilitatea sa campezi, sa joci ping-pong sau paintball, sa te plimbi cu barca. Exista chiar si o zona cu servicii de cazare si mancare.
Cum ajungi: Iesi din Bucuresti spre comuna Jilava si continua drumul pana in comuna 1 Decembrie. Dupa ce treci raul Arges virezi la dreapta si mergi aproape 7km pana ajungi la balta Insula Mica (in localitatea Darasti-Vlasca).
Taxa de balta: 20 lei/12 ore pentru pescuitul sportiv. Insotitorii vor plati o taxa de agrement de 10 lei/persoana. Cei care doresc sa petreaca o noapte in aer liber pot inchiria corturi de 2 persoane si rulota (4 persoane) la pretul de 30 lei/noapte, respectiv 100lei/noapte.