Un aditiv care întotdeauna mi s-a părut eficient este pudra de lapte condensat.
Presar praful de lapte condensat într-o găleată ( sau un vas), în care pun și pâinea si lichidul. Partea lichidă este apa simplă, sau un aditiv diluat cu apă. Amestec bine, până când pasta rezultată devine omogenă și are o culoare gălbuie. Culoarea și mirosul atrag atât carașii cât și crapii sau roșioarele.
În condiții mai reci, adaug uneori și puțină pastă de usturoi acestui amestec.
Pont: Pentru pescuitul carasului, pe lacuri sălbatice, putem adăuga și puțină miere.
Fie că vorbim de pâine lichefiată sau de terciul de pâine, dacă nu suntem încântați de culoarea prea deschisă, sau de lipsa unei arome specifice, atunci putem să procedăm în multiple feluri customiza caracteristicile produsului final obținut.
În cazul pâinii lichefiate putem adăuga cu ușurință aditivi praf în timp ce o lichidizăm. Vorbim aici atât de aditivi pentru aromă precum Carpix-ul de la Sensas, sau clasica scortisoara, dar și de coloranți precum Tracix-ul sau condimente alimentare care pot colora și aroma simultan produsul – cum ar fi șofranul, sau curcuma.
În cazul pâinii înmuiate putem să folosim aditivii lichizi care pot spori efectul de nor. Aditivii pe baza de flumino, adeseori sunt comercializati sub forma de spray. Sunt ideali pentru pulverizarea painii, iar aceasta odată ajunsă in apă va crea un nor atractiv pentru majoritatea speciilor de pești.