Ce trebuie sa contina nada

Simtul olfactiv al pestilor este foarte bine dezvoltat in comparatie cu alte vietuitoare, intrucat vizibilitatea din apa este redusa iar in functie de anotimp, aceasta poate scade la doar 20-30cm (in timpul viiturilor sau ploilor torentiale). Dr. Mark Burdass dezvaluie anumiti factori care trebuie luati in calcul si descrie cum functioneaza acest mecanism. 

Cum simt pestii mirosul?

Pestii sunt inzestrati cu doua nari laterale, situate pe botul acestora. Aceste nari sunt structuri complexe iar la o analiza amanuntita o sa observati ca exista cate doua orificii pe fiecare nara, una de admisie alta de evacuare, care nu au legatura cu, cavitatea bucala. In fiecare nara exista mici clape care separa cele doua gauri iar odata cu miscarea pestelui apa trece prin aceste orificii si este impinsa in partea de jos unde se afla celulele senzoriale structurate in „cute” (aproximativ 500000 de celule pe milimetru patrat). Aceasta formatiune compacta de celule senzoriala este denumita „rozeta” de catre Dr Mark Burdass, iar omul de stiinta spune ca exista o mare diferenta intre celulele senzoriale de la o specie la alta .

De exemplu , stiuca are 9 cute senzoriale spre deosebire de Tipar care are 90. Ce inseamna acest lucru? ca stiuca are un simt olfactiv slab dezvoltat, aceasta bazandu-se in special pe viteza de reactie si vaz. Anghila, un peste foarte bine dotat din punct de vedere olfactiv, are de 100 de ori mai multe „cute” in care sunt grupate celulele senzoriale, 1000 la numar. Cu cat sunt mai multe cute senzoriale cu atat creste densitatea de celule senzoriale, iar aceasta dentistate a fost stabilitita pe x celule pe mm patrat.

Scroll to Top