Cum să curățați și să servisați o mulinetă de pescuit după terminarea sezonului – Partea 3

Reasamblați mulineta: 

După ce ați terminat de curățat și gresat mulineta, este timpul să o reasamblați. În primul rând, asigurați-vă cu ajutorul schemei explodate și a pozelor că toate piesele sunt bine atașate – în special orice șuruburi si cleme. Nu forțați strângerea acestora.

Diferitele tipuri de mulinete pot avea frâna poziționată în fața (chiar în tambur) sau în spatele mulinetei (în corp). Unele mulinete de crap dispun si de dispozitivul de eliberare rapidă, numit baitrunner, dar acesta nu trebuie confundat cu frâna. Dintre mulinetele cu frână pe față, unele modele folosesc un sistem de frână „uscată”, altele (mai rar) o frână umedă, ce necesită lubrefiere.

Pentru curățarea discurilor de frână aflate în tamburii mulinetelor cu frână față , folosiți un prosop de hârtie pentru a îndepărta orice murdărie și umiditate, apoi curățați suplimentar interiorul tamburului cu un bețișor de ureche.

La nevoie se pot desface și verifica și discurile de frână, însă , din experiență această operațiune nu este una pe care să o fac  prea des, frâna aflându-se cel mai adesea în parametri. Doar dacă am observat cumva in timpul drilului că începe să „scape”, intervin și înlocuiesc discurile. Din câteva zeci de mulinete deținute de-a lungul timpului, doar pentru două am efectuat aceasta operațiune.

Verificați funcționarea mulinetei, a pick-up-ului, si a frânei după asamblare!

După ce v-ați asigurat ca totul funcționează corespunzător, stocați mulineta în cutia ei, sau într-o husă dedicată, obligatoriu cu frâna slăbită.

Desigur , dacă toate operațiunile acestea sunt prea complicate , puteți apela la serviciile unui specialist din magazinele locale de pescuit, iar aceștia vor realiza, contra unui anumit pret, servisarea mulinetei.

Scroll to Top