CARACTERISTICI FIZICE ALE BIBANULUI

ASPECT 

Bibanul este un pește de culoare argintiu-verzuie, cu dungi negre pe laterale. Tot ca elemente distinctive, bibanul are o pereche de inotătoare ventrale, înotătoarea anală și cea caudală de culoare roșiatică spre portocaliu. De asemenea, înotătoarele dorsale sunt prevăzute cu țepi. 

Are ochii mai mari în comparație cu alte specii de pești.  

Ambele maxilare sunt prevăzute cu dinți mărunți și ascuțiți, dispuși uniform.

Poate atinge lungimea de 51 cm și o greutate de până la 5 kg însă nu pe teritoriul țării noastre. 

Bibanul atinge maturitatea sexuală la vârsta de 3-5 ani și se reproduce începând cu luna martie când apa atinge temperatura de 7- 8 °C până în lunile mai-iunie. Depune între 12 și 13 mii de icre. 

În general, la finele primului an de viață bibanul devine răpitor începând să se hrănească cu alți pești de mici dimensiuni. 

HABITATUL BIBANULUI

Trăiește în apele dulci (lacuri, iazuri, lacuri de acumulare, râuri, bazine artificiale) din zonele de deal și șes, în apele cu fund tare sau nisipos, cu vegetație abundentă. 

Bibanul preferă zonele subacvatice verticale sau în pantă – praguri date de diferențele de nivel ale substratului. Îi place să-și petreacă timpul în maluri, printre rădăcini sau alte structuri. Se va ascunde sub poduri, pasarele sau pontoane în căutarea de pește mărunt, ușor de vânat. 

Bibanul nu migrează în alte zone, rămânând în aria în care s-a născut. 

HRANA BIBANULUI

Meniul bibanului este destul de diversificat. În prima fază a vieții consumă zooplancton urmând ca odată cu atingerea maturității să consume alți pești de mici dimensiuni, larve, insecte, melci, crustacee și alte moluște. 

Consumă icrele altor specii de pești, ceea ce reprezintă un aspect negativ putând dezechilibra ecosistemul acvatic. 

Un alt lucru de știut este că în unele situații își atacă și mănâncă semenii.

Scroll to Top