Nu știu cum o fi în alte hobby-uri, dar pescuitul este clar o pasiune care își polarizează practicanții. Sunt nesfârșite discuțiile pescuit lansat vs pescuit plantat, catch and release vs reținere și așa mai departe, echipament scump vs echipament ieftin, etc.
Nu țin partea nimănui. În fața peștelui cu toții suntem egali. Dacă tu ai Fox și Shimano, dar te uiți strâmb la pescarul care dă cu diamant, iar tu, cel care dai cu diamant, îl pizmuiești pe cel cu Shimano și cort Fox de 3000 de lei, ei bine, asta e foarte urât din partea amândurora. Hai să ne bucurăm de ieșirea în natură fără discuții de genul.
Și dacă tot e despre bucuria ieșirii în natură, m-am gândit să fac un experiment. Dacă ai bani, organizarea unei partide de pescuit e mai mult o problemă de timp. Dar dacă ai bugetul ceva mai limitat, asta te împiedică să ieși pe baltă și să prinzi pește? În niciun caz.
Așa că am vrut să fac cea mai ieftină partidă de pescuit la crap, în regim catch and release și pe baltă privată. De ce? Pentru că, ok, mă bucur de ieșirea în natură, dar vreau să prind și pește. M-aș duce pe râu, dar nu știu să dau la curent. Primul pas a fost să aleg un lac cu densitate mare de pește, dar cu o taxă cât mai mică.
Iar acest lac, singurul de lângă București de altfel, este Bazinul Piscicol Creața 3, o întindere bine populată de aproximativ 10 hectare. În timpul săptămânii, taxa pentru 12 ore de pescuit catch and release este de doar 50 de lei, în care ai plantatul și salteaua de primire gratuite. Destul de bine, nu?
Avansăm la nade și momeli unde, pentru a ține bugetul final în cele mai mici cote posibile, am ales să nu nădesc deloc, decât cu săculeți, în care am pus ceea ce am pus și la cârlig – solubile de cârlig Senzor Planet X-Ploziv. Datorită micropeletelor din interior, aceste solubile se descompun în apă spectaculos, efervescent, cu mici „explozii” la suprafața acestora.
Cu o dispersie rapidă, aceste boiliesuri sunt practic nada de intercepție din oferta celor de la Senzor. Le-am ales pentru că am pescuit într-o perioadă în care temperaturile au fost mai joase, iar apa implicit mai rece.
Și aici tragem linie. Bugetul final este alcătuit din 50 de lei taxa și 14 lei borcanul de solubile. Total, 64 de lei. Mai ieftin de atât nu cred că se poate, decât în Lacul Morii, dacă ai fetishuri cu somnul pitic.
Am pescuit pe un stand pe care îl știam destul de bine, numărul 7, care ține o salcie scufundată în apă, zonă care mereu mi-a dat pește. La începutul partidei am tatonat zona în care știam că mănâncă, de la trei sferturi până în malul opus, pe o distanță de 85 – 105 metri. Deși am schimbat lansetele destul de des, îmi era clar că peștele nu pleacă din captele bălții, dat peste cap probabil de vremea schimbătoare.
Inspirația m-a lovit la ora 12.00, când am decis să duc și a doua lansetă în zona salciei. La nici cinci minute după aruncare, senzorul a început să urle cu disperare și, după un drill foarte antrenant (cum sunt toate pe Creața 3, aici peștii sunt cu adevărat bătăioși), am reușit să aduc pe saltea și la poze un comun simpatic de aproximativ 10 kilograme.
Peștele a venit odată cu ieșirea soarelui din nori, așa că mi-am făcut speranțe că vor mai urma și alții. Însă s-a făcut ora 15.00, iar slingul meu deja era uscat. Mai mult din disperare am mers all in cu toate lansetele pe salcie, dar fără succes. Chiar și așa, experimentul a fost un succes. M-am relaxat, am prins și pește și, cel mai important, nu am fost la muncă! Și asta cu doar 64 de lei!