Fir principal și înaintaș pentru pescuitul plantat
Viața e mai frumoasă și drillurile sunt mai sigure când poți pescui la distanța pe care ți-o dorești cu un fir de diametru gros. Atât pentru linia principală, cât și pentru înaintaș, firul textil poate deveni dușmanul navomodelului, mai ales dacă ajunge la elicea acestuia, fiind mult mai greu de înlăturat fără lovirea cârmei sau a elicei.
Un monofilament de calitate și cu diametru de cel puțin 0.35 mm este printre cele mai folosite opțiuni.Pentru o așezare cât mai corectă și camuflată pe substrat, putem înlocui înaintașul textil cu un metru de fir leadcore, a cărui grosime și rigiditate îl face mult mai puțin predispus să atace elicea bărcuței.
Monturi și plumbi pentru pescuitul plantat
Dintre cele trei ansambluri clasice pentru monturi, putem să ne luăm gândul de la cel tip elicopter, special destinat pescuitului aruncat. Grija noastră principală, mai ales dacă pescuim în imediata vecinătate a structurilor, este eliberarea plumbului și finalizarea drillului cu succes.
Pentru această situație există montura plumb pierdut, a cărei sistem principal este alcătuit dintr-un clips și un con de securizare. În momentul agățării plumbului, tensiunea aplicată monturii va conduce la desprinderea conului de cauciuc și, implicit, la eliberarea plumbului din clips.
Pentru pescuit la distanțe de peste 200 de metri, avem nevoie să intrăm în contact cu peștele încă din secunda în care a aspirat momeala. Montura inline cu auto-înțepare (plumbul conține un cauciuc care ține rigul legat de acesta) se folosește de greutatea plumbului și de lungimea relativ mai scurtă a forfacului (cu cât plantăm mai departe, cu atât umbăm și la lungimea rigului) astfel încât înțeparea să fie rapidă și sigură.
Pentru a ajunge cu montura în locul dorit, dar și pentru a ne asigura că înțeparea este corectă chiar și la distanțe mari, vom folosi plumbi grei, de peste 120 de grame, cu forma plată. Aceștia au meritul de a nu se balansa în drumul lor către fundul lacului, spre deosebire de plumbii torpilă și aerodinamici folosiți la pescuitul lansat, urmând să se așeze perfect acolo unde ne dorim și să fie greu de măturat de burta unui crap de talie capitală.
Lansete și mulinete recomandate
Problema distanței nu mai există așa că putem să ne orientăm către o lansetă mai scurtă și mai puțin rigidă, câștigând câțiva zeci de centimetri la transport și mai multă plăcere în drill.
Preferatele pescarilor sunt lansetele de 3.60 metri, iar acțiunea și puterea lansetei sunt, vorba aia, după gusturi. Ideal este să găsim compromisul perfect între o lansetă care oferă satisfacție în drill, dar suficient de puternică astfel încât să avem un control cât mai mare asupra peștelui.
Aș zice că o semi-rapidă sau semi-parabolică de la un producător de top, cu o putere de 3.5 lbs este perfectă.
La mulinete lucrurile sunt mai simple. Orice mulinetă cu capacitatea tamburului și raportul de recupere mare ne va face viața mai ușoară când vom pescui la distanțe mari.