Bibanul își petrece prima parte a vieții în bancuri numeroase care se ridică la suprafață pe timpul zilei și coboară la adâncime pe timpul nopții.
Cand ajunge la o lungime de aproximativ 15-20 cm se grupează în bancuri de aproximativ 20 de exemplare urmând ca la maturitate completă să devină solitar.
În prima parte a vieții bibanul este mai pașnic, urmând să devină răpitor la maturitate deplină.
Bibanul este cunoscut pentru curiozitatea sa, el atacând nălucile care i se par interesante, deși nu seamănă neapărat cu ceva din meniul său obișnuit. De asemenea, s-a observat că un biban tras de pescar capturat este urmărit uneori de alți bibani curioși până la barcă sau mal.
COMPORTAMENTUL BIBANULUI IARA/VARA, ZI/NOAPTE
Pe perioada iernii, bibanii se retrag în cârduri în locurile mai adânci ale apelor, urmând să revină la comportamentul obișnuit odată cu venirea primăverii.
Totuși, deoarece este unul din peștii care preferă temperaturile mai scăzute ale apei, bibanul este unul dintre cei mai activi pești răpitori pe timpul iernii și mai puțin activ în anotimpul călduros.
Bibanul se hrănește în general pe timpul zilei dar preferă diminețile și serile pentru a se hrăni mai intens, el evitând temperaturile înalte din timpul zilei. Noaptea o petrece ascuns la adăpostul structurilor.
Deoarece are o viteză mare de deplasare, bibanul își poate urmări prada timp îndelungat până când aceasta obosește. Odată înhățat, peștele pradă nu mai poate elibera datorită dinților mulți și ascuțiți ai bibanului.