MONTURI PENTRU PESCUIT LA AVAT

1) MONTURA PLUTA FIXA CU MOMEALA ELICOPTER PENTRU AVAT

Descriere Montura pluta fixa cu momeala elicopter pentru avat 

Montura pluta fixa cu momeala elicopter reprezinta o metoda eficace pentru pescuitul pe cursuri de apa (in curent) dar si la balti, dand rezultate notabile in urmarirea avatilor mari. Este o montura relativ simpla de executat si nu necesita prea mult timp.

Pentru realizarea monturii pentru clean avem nevoie de urmatoarele materiale :
(in functie de anotimp si de sezon vom alege monturi mai solide sau mai finute)

-monofilament (0.20mm – 0.35mm), pentru firul principal. -pluta de dimensiuni mai mari, cu tub culisant , lestul careia sa fie intre (20g-30g)
– plumb final (10g-15g)
– vartej simplu 2 bucati
– opritor de cauciuc (sau alice de plumb despicate) pentru reglarea adancimii de pescuit
– vartej triplu de care se leaga firul principal si struna
– carlig mai mare, cu sau fara ochet de legare marimea (6-10)

Realizare montura :
In primul rand se introduce pe firul principal opritorul de cauciuc (sau alica de plumb despicat), apoi se introduce pluta si cel de-al doilea opritor. Se leaga primul vartej simplu de firul principal, apoi se continua linia principala cu aproximativ 15-20cm de fir pana in vartejul trilpu de care este legata struna . De la vartejul triplu se continua linia principala aproximativ 15cm-20cm si se leaga de plumbul final (10g-15g).
Se va regla adancimea apei prin deplasarea plutei in sus sau in jos si blocarea acesteia cu cele doua opritoare. Reglarea corecta a adancimii se realizeaza atunci cand plumbul va ajunge pe fundul apei iar pluta va iesi 2cm-3cm afara din apa.

Momeli utilizate :
– rame rosii de gunoi, viermisori, scoici, raci, lipitori, melci
– rezultate bune se obtin la momeala vie, adica pestisori de dimensiuni (3cm-5cm), babusca, oblete. Pestisorii se vor intepa in partea de sus spre coada, sub aripioara dorsala pentru o mai buna mobilitate a monturii. In functie de mediul de pescuit si pofta de mancare a avatilor, pestisorii se pot agata si de cap.

2) ROTATIVE PENTRU AVAT

Descriere Rotative pentru avat 

De obicei, avatul are un mod de hranire agresiv, lovindu-si prada cu coada pentru a o ameti, putand apoi sa inghita cu usurinta. Avatul se repede in bancurile de pestisori si loveste apa, cu coada, apoi aduna rezultatele. Nu de putine ori au fost cazuri in care am pescuim la avat si nu putem sa il agatam. La pescuitul avatului se folosesc de obicei lingurite rotative mici, de diverse forme, culori si marimi. Marimea linguritei rotative se alege in fuctie anotimp, astfel pe timp mai rece vom folosi lingurite mai mici decat pe timp calduros. Pescarul trebuie sa urmareasca suprafata apei, unde joaca pestisorii, lansand lingurita in jurul acestora. Pestele principal urmarit de avat este obletele, de aceea toate linguritele si pestisorii de cauciuc sau plastic care imita obletele, dau rexultate foarte bune. Cand mergem la pescuit de avat trebuie sa avem mai multe tipuri de lingurite in trusa.

Cum se realizeaza montura cu lingurita rotativa pentru avat ?

Se agata lingurita rotativa de o agrafa cu vartej, de care este bine sa legam o bucata de fir impletit (textil) de grosime mica, care are la capatul celalalt atasat un vartej. Firul impletit se leaga pe cele doua varteje prin intermediul nodului clink. Dimensiunea firului impletit trebuie sa aiba cel putin 50 de centimetrii, acest fir da o siguranta in cazul in care lingurita va fi atacata de stiuci sau salai. Se lanseaza lingurita rotativa si se recupereaza firul incet, astfel incat sa simtim in varful unditei miscarile si vibratiile produse de lingurita. De obicei la pescuitul avatului, cu lingurita rotativa, se va folosi o lanseta 2,10 – 3,20 metri, prevazuta cu o mulineta cu raport de recuperare rapid (spinning) si un fir de grosimi cuprinse intre 0,14 si 0,18 mm.

Scroll to Top