Toţi iubitorii de crap vizează exemplarele mari. Numai că mai mereu sunt agasaoei de ciortani (crapi mici, sub 3-4 kilograme). În continuare îţi dezvăluim câteva trucuri pentru a oeine puietul departe şi îţi spunem ce ar trebui să faci pentru a prinde crapi mari.
Folosirea unei momeli mari nu înseamnă neapărat capturi mari, ştiut fiind faptul că o bilă de 30 de milimetri este aspirată şi de exemplarele mici, de 3-4 kilograme. Prin urmare, dă-i ciortanului “preocupare”. “Nădeşte serios cu un amestec de seminţe, pelete, solubile şi boiliesuri mici, cu arome şi gust dulce, în zona pe care o consideri cea mai neproductivă. Nu vei strica locul, pentru că vei pescui, de fapt, în cu totul alte zone. În general, peştii mici nu au acces la traseele şi la locurile de hrănire ale crapilor mari, «veterani» ai bălţii respective. Flămânzi, aceştia se vor deplasa unde găsesc mâncare. Atenţie, distanţa dintre patul de nadă pentru ciortani şi locurile în care pescuieşti trebuie să fie de minimum 50 de metri”.
Locul
Marginile de plaur şi de stuf, rărişurile de papură sau pragurile sunt preferate de crapii mari.
Nada
Încă nu s-a descoperit o nadă la care să răspundă doar peştele mare. Însă trebuie să ai în vedere un amănunt: în bălţile în care se pescuieşte mult, un pat de nadă nu face decât să bage spaima în crapii mari, care au fost deja prinşi de câteva ori în condiţii asemănătoare şi apoi eliberaţi.
Dă cu boiliesuri cu gust picant!
Boiliesurile deshidratate, cu arome şi gust picant, sunt mai interesante pentru crapii mari, aşa cum sunt şi racii, melcii sau scoicile.
Montura
La fel ca în cazul nadei, nici monturi nu există numai pentru crap mare. În general, montura pentru crap mare e cea care îl poate scoate din apă. De câte ori nu s-au pierdut crapi mari din cauza materialelor improprii şi a cârligelor slabe utilizate ori a nodurilor greşit legate? Foloseşte materiale de calitate şi fă nodurile cum trebuie!