Ca sa-ti iasa o mamaliga buna care sa stea pe carlig poti folosi unul din trucurile de mai jos:
- In apa pentru mamaliga topeste foi de gelatina sau intaritor pentru incleiat mamaliga (se gaseste de cumparat in magazinele cu produse de pescuit);
- Amesteca cu mici smocuri de vata medicinala rasfirata. Nu va cadea din carlig;
- Amesteca mamaliga normala cu miez de paine;
- Adauga galbenus de ou crud in mamaliga. O leaga foarte bine, iese ca plastelina;
- Pui mai mult malai (preferabil de tara, nu grisat) ca sa fie mai tare si dupa ce scoti mamaliga din vas o pui intre doua tocatoare cu greutate peste si o lasi pana a doua zi.
- Adauga un plic de budinca de vanilie in mamaliga cand aproape este gata fiarta. Un plic / jumatate kg mamaliga;
- Mai fierbe mamaliga inca odata;
- Amesteca bine cu 1-2 linguri de gris si pesmet dupa ce ai stins focul;
- Pune zahar (1-2 linguri) in apa la fiert inainte de a pune malaiul;
- Adauga un ou crud si amesteca treptat cu faina de grau pana nu se mai lipeste de maini. O faci bile sau patratele, dupa care le pui din nou la fiert. Sunt gata cand se ridica la suprafata apei.
Prima conditie pentru a realiza o mamaliga buna pentru carlig, este ca malaiul folosit sa fie foarte fin. Ori cerni malaiul printr-o sita foarte fina, ori il dai printr-o masina electrica de macinat cafea.