MONTURI BIBAN

1) MONTURA PLUTA FIXA PENTRU BIBAN

Descriere Montura pluta fixa pentru biban 

Montura de pescuit cu pluta fixa pentru pescuitul la biban este destul de usor de fabricat.

Materiale necesare realizarii monturii : – varga ( simpla, fara mulineta ), cu dimensiuni cuprinse intre 4 – 7 metri; – fir principal cu grosimea cuprinda intre 0,12 – 0,18 mm; – plute de 0.5 – 2 grame; -alice de plumb; – fir struna, pentru legarea carligelor, de dimensiuni cuprinse intre 0,10 – 0,16 mm; – carlige numarul 6 – 16.

Realizarea monturii : Dupa ce am ales varga cu care dorim sa pescuim, vom atasa acesteia firul principal. Lungimea firului principal trebuie sa fie cel mult egala cu lungimea unditei, acest lucru confera o manevrabilitate mai buna a monturii.

Vom introduce varnisul (pentru fixarea plutei) pe firul principal si vom face o bucla dubla la capatul firului. Vom fixa pluta pe fir si vom adauga alice de plumb pentru a o echilibra (lesta). In functie de marimea pestilor din zona in care pescuim si de momeala cu care dorim sa prindem bibanii, vom alege marimea carligelor si grosimea strunelor.

Momeala : Din categoria momelilor care dau rezultate la pescuitul la bibanului amintim : viermisori ( albi, rosii, galbeni, roz ), larvele de libelula, rame rosii, pestisorii, lipitori.

2) PLUTA FIXA CU MOMEALA ELICOPTER PENTRU BIBAN

Descriere Pluta fixa cu momeala elicopter pentru biban 

Pluta fixa cu momeala elicopter reprezinta o metoda eficace pentru pescuitul pe cursuri de apa (in curent) dar si la balti, dand rezultate notabile in urmarirea bibanilor mari. Este o montura relativ simpla de executat si nu necesita prea mult timp.

Pentru realizarea monturii pentru biban avem nevoie de urmatoarele materiale :
(in functie de anotimp si de sezon vom alege monturi mai solide sau mai finute). -monofilament (0.20mm – 0.35mm), pentru firul principal. -pluta de dimensiuni mai mari, cu tub culisant , lestul careia sa fie intre (20g-30g)
– plumb final (10g-15g)
– vartej simplu 2 bucati
– opritor de cauciuc (sau alice de plumb despicate) pentru reglarea adancimii de pescuit
– vartej triplu de care se leaga firul principal si struna
– fir textil sau kevlar (20mm-0.25mm)
– carlig mai mare, cu sau fara ochet de legare marimea (6-1) sau tripla (ancora)

Realizare montura :
In primul rand se introduce pe firul principal opritorul de cauciuc (sau alica de plumb despicat), apoi se introduce pluta si cel de-al doilea opritor. Se leaga primul vartej simplu de firul principal, apoi se continua linia principala cu aproximativ 15-20cm de fir pana in vartejul trilpu de care este legata struna (pentru evitarea ruperii strunei se va folosi fir textil sau kevlar pentru ca unde sunt bibani este si cumatra stiuca si nu vrem sa avem surprize neplacute). De la vartejul triplu se continua linia principala aproximativ 15cm-20cm si se leaga de plumbul final (10g-15g).
Se va regla adancimea apei prin deplasarea plutei in sus sau in jos si blocarea acesteia cu cele doua opritoare. Reglarea corecta a adancimii se realizeaza atunci cand plumbul va ajunge pe fundul apei iar pluta va iesi 2cm-3cm afara din apa.

Momeli utilizate :
– rame rosii de gunoi, viermisori, scoici, raci, lipitori, melci
– rezultate bune se obtin la momeala vie, adica pestisori de dimensiuni (3cm-7cm), babusca, oblete, caras, batca dar nu in ultimul rand pui de biban. Pestisorii se vor intepa in partea de sus spre coada, sub aripioara dorsala pentru o mai buna mobilitate a monturii. In functie de mediul de pescuit si pofta de mancare a bibanilor pestisorii se pot agata si de cap.

Scroll to Top