Sfaturi pentru pescuitul la pluta: cum se pescuieste?

Sfaturile pentru pescuitul la pluta sunt numeroase si nu ar strica sa tii cont de cateva dintre ele, mai ales daca esti pescar amator sau incepator in acest domeniu. In ceea ce priveste tehnicile pescuitului la pluta, acestea nu sunt dificile, atat timp cat se folosesc unditele si momelile potrivite.

Odata montata undita cu pluta, plumbi, carlig si momeala, aceasta se lanseaza in balta sau lac, dupa care se poate aseza pe un dispozitiv de tip arac. Pescarul se poate bucura de moment doar stand pe scaun, cu undita in mana si admirand privelistea din fata lui.

In cazul in care se foloseste o undita cu pluta si mulineta, firul se va retrage imediat ce pestele este capturat, ca mai apoi sa fie depozitat intr-un recipient. Daca undita nu este prevazuta cu mulineta, atunci aceasta se trage cat mai repede din apa, dupa care se foloseste minciogul pentru detasarea pestelui din carlig.

Exista situatii in care firul unditei se rupe sau pestele fuge cu tot cu momeala si pluta. In astfel de cazuri, un pescar ar trebui sa aiba o undita de rezerva sau sa inlocuiasca guta rupta si pluta pierduta.

Pescuitul la pluta – Ce este rubeziana

Pluta cu rubeziana este folosita cu precadere la capturarea crapului, din zona malurilor de lac sau balta si este o metoda potrivita pentru cei care nu vor sa piarda acest tip de peste, imediat dupa prindere.

Sistemul rubeziana este format din ansamblu de nadire si pescuit, dar si din prelungitor, trei elemente importante pentru capturarea corecta a crapului. Iata ce presupune fiecare in parte:

  •  Kit-ul sau ansamblul de nadire – este format din doua tronsoane telescopice si o cupa si are rol de hranire in vad.
  •  Ansamblul de pescuit – sunt bete confectionate din carbon, au pluta de dimensiuni potrivite si ajuta la prinderea pestilor mici si medii.
  • Prelungitorul este format din alte tronsoane si poate transporta nada in vad. Are si rol de suport pentru ansamblul de pescuit.

Chiar daca intregul sistem pare sofisticat si trebuie sa fie sustinut de un suport pe masura, in realitate se aseamana cu pescuitul la varga, unde nu lipsesc pluta, firul, plumbii si carligele. Tehnica de pescuit presupune miscari de inainte si inapoi, in paralel cu solul, pentru capturarea fara esec a crapului sau a altor pesti.

Scroll to Top