Fir multifilament (firul textil sau fir impletit)

Unele fire de pescuit se obțin prin împletirea mai multor fire extrem de subțiri, sau fibre textile artificiale, și apoi acoperirea acestora cu un strat special. Aceste fire împletite sunt cunoscute popular cu denumirea de fir textil. 

Firul textil este mult mai rezistent decât firul monofilament cu același diametru, are zero întindere (alungire) și este astfel mult mai senzitiv decât mono, oferindu-vă abilitatea de a simți /vedea mai bine mușcăturile mai ușoare ale peștilor. 

Rezistența firului textil la nod este, desigur, una foarte bună. Textilul este de asemenea foarte rezistent la abraziune, ceea ce îl face un produs ideal pentru pescuitul la spining în jurul structurilor submerse. Este utilizat si ca înaintaș în pescuitul la method feeeder la distanțe mari. Poate ajuta in pescuitul clasic la coșuleț pentru semnalizarea trăsăturilor peștilor timizi. 

Dezavantajele firului împletit sunt date de faptul că, deoarece nu are nicio întindere, nu iartă greșelile începătorilor, că în tensiune poate acționa asemeni unui fierăstrău si poate tăia inelele din materiale moi, precum și orice altceva vine în contact cu el, inclusiv degetele!

Firul textil sau împletit este cel mai adesea obținut împletirea unor fibre de polietilenă cu greutatea moleculară superioară ( numite fibre Spectra sau Dyneema) sau din fibre de polietilena tereftalată (PET) denumite Dacron

Merită menționat faptul că pe piața noastră se regăsesc cel mai adesea adeseori fire textile împletite din patru sau din 8 fibre/spire, însă există și alte variante. 

Adepții firului împletit din 4 spire argumentează faptul că la diametre similare firul împletit din patru fâșii are o rezistență la abraziune mai bună. Acest lucru ar avea sens având în vedere că o fâșie din firul împletit în patru este dublă ca grosime față de una din firul împletit în 8. 

De asemenea firul împletit în patru este adeseori semnificativ mai ieftin decât cel împletit în 8.  Cu toate acestea trebuie să spun că eu, personal, prefer firul împletit în 8

În opinia mea, pe baza firelor testate / utilizate, consider că firul împletit în 8, este mai mătăsos, se așază mai bine pe tambur, se încurcă mai rar, își păstrează rotunjimea mai bine(nu se aplatizează la frecare). Implicit se aude mai puțin la trecerea /frecarea prin inelele unei lansete, sau contactul cu galetul. 

Unele fire textile sunt cămășuite (au un înveliș ce poate fi îndepărtat, dar acelea au ca scop utilizarea în monturi și nu ca fir principal. Din aceeași categorie- fire destinate strunelor sau monturilor)  fac parte și firele textile cu interior de plumb sau tungsten- numite leadcore , precum și firul textil cu fibrele  lipite – sau asa numitul fir sudat.  

Indiferent de tipul lor, firele de pescuit sunt cel mai adesea evaluate după diametrul (sau grosimea firelor), exprimat în milimetri ( sau zecimi de mm). Doar unele mărci, în special cele destinate pieței engleze, folosesc puterea de rupere, în locul diametrului).

Scroll to Top