Pe rolele de fire din comerț vom regăsi așadar următoarele:
- Tipul firului;
- Diametrul firului (grosimea firului );
- Capacitatea rolei (lungimea totală a firului de pe rolă;
- Puterea de rupere specificată de producător (greutatea maxima pe care o susține);
Din păcate însă nu întotdeauna valorile declarate de producători sunt cele reale. Cel mai adesea diametrul real este unul sensibil mai mare decât cel declarant.
Asociația germană de inspecții tehnice, cunoscută ca TÜV a efectuat mai multe cercetări atât pe piața germana cât și pe piața franceză și au concluzionat că peste 90% din fire sunt inscripționate eronat.
Altfel spus, marea majoritate a producătorilor dezinformează în datele trecute pe ambalaj.
Acest lucru nu se întâmplă doar în cazul diametrului ci și în cazul puterii de rupere. Dar puterea de rupere a firului o consider mai puțin relevantă, din alte două motive:
- Producătorii folosesc sisteme de testare diferite între ei, așadar valorile nu sunt direct comparabile.
- Noi folosim astăzi bețe și lansete care amortizează foarte mult și care ne ajută să scoatem pești de dimensiuni considerabile fără riscul ruperii firului chiar dacă este vorba de un diametru foarte mic.
În cazul firului monofilament, trebuie spus că dacă are pe el marcajul „EFTTA Approved”, atunci diametrul declarat este cel mai adesea apropiat de diametrul real.
Pentru a putea adera la EFTTA, producătorii sunt obligați sa respecte mai multe prevederi printre care și următoarea:
” să imprime pe produsele lor descrieri clare și corecte în termeni de diametre și puteri de rupere, care sunt ușor de înțeles, corecte și respectând legile privind protecția consumatorilor și standardele industriei, în conformitate cu standardele ISO 2062„.
Însă chiar și certificarea EFTTA, permite o deviație de +/-10% față de valoarea declarată.