Cum legăm saculetii solubili și pungile PVA

Există câteva moduri de legare a pungilor solubile și numeroase sisteme de prindere a saculetilor. Consider că cel mai eficient mod de a le prezenta este formatul video.

Din zecile de filmulete de pe Youtube pe această tema, vă recomand câte unul pentru fiecare material PVA, ambele suficient de explicite.

Un aspect mai puțin cunoscut despre legarea sacilor solubili este cantitatea de material PVA pe care o pierdem atunci când legăm nodurile de securizare.

Las mai jos rezultatele unui test

Aplicat, pentru materialul PVA cu țesături dese, un nod consumă aproximativ 25 mm. Asta înseamnă că la 40 saculeti ( 80 de noduri ) se pierd 2 metri din lungimea sacului! Materialele cu țesătură micro consumă doar 12 mm la nod, iar pierderea pentru 40 de saculeti este de mai puțin de un metru.

Prinderea saculetilor PVA

O problemă spinoasă în cazul pescuitului cu săculeți PVA apare în cazul monturilor cu plumb pierdut. Dacă săculețul este agățat de cârlig, există riscul ca la contactul cu apa, din cauza rezistenței pe care acesta o opune la scufundare, plumbul să cadă de pe tortița pe care este prins. Pentru a fi siguri că nu se întâmplă acest lucru, PVA-ul trebuie agățat de vârtejul plumbului sau de clips. Iată două dispozitive care ne ajută să facem o prindere corectă a săculețului.

VARIANTA I

În primul rând, aveți mai jos PVA LINK, un produs al firmei AVID, care se prinde de plumb și securizează montura la aruncare.

VARIANTA II

Englezii de la OSPREY au inventat un alt dispozitiv de prindere al săculețului PVA la monturile cu plumb pierdut. Este vorba de PIGGY BACKERS, o piesă din sârmă care se introduce pe clipsul de plastic și se blochează cu manșonul de cauciuc. Și în acest caz, pe care îl vedeți prezentat explicit, montura este securizată la aruncare, nemaiexistând riscul pierderii plumbului.

IN LINE 

În cazul monturilor in line, lucrurile sunt mai simple în ceea ce privește atașarea săculețului PVA. Evident, riscul pierderii plumbului nu mai există, însă vârtejul trebuie înfipt foarte puternic în manșonul de cauciuc al plumbului, deoarece în aer, in timpul aruncării, de data aceasta din cauza frecării cu aerul, PVA-ul poate smulge forfacul din plumb iar montura se va bălăngăni și încurca la aterizare. Firma SOLAR vinde produsul PVA BAG SWIVEL, adică vărtej pentru PVA, cu ajutorul căruia se prinde săculețul chiar de partea terminală a forfacului. Este practic vorba de un vârtej articulat, cu un anou de o formă specială. Nodul săculețului intră prin partea mai mare, iar apoi se blochează acolo unde anoul se îngustează, lucru pe care îl vedeși foarte clar în fotografii.

PRINDEREA DIRECTĂ

În cazul monturilor in line, PVA-ul se poate prinde și direct de cârlig, fără nici un fel de dispozitiv suplimentar. Există mai multe tehnici de atașare în siguranță a săculețului, dintre care v-o prezentăm pe una dintre cele mai sigure și rapide. Iată pașii care trebuie urmați și în niciun caz nu prindeți săculețul ca în fotografia de mai jos.

1. ASA NU!

2. Prindem cârligul de partea de jos a săculețului, cu vârful afară. Este important să vedem vârful cârligului, deoarece dacă rămâne ascuns în nadă este posibil să înțepe o sămânță. Apoi, facem o buclă pe fir.

3. Răsucim bucla și o agățăm de nodul din partea superioară a săculețului PVA. Este obligatoriu să facem operațiunea de răsucire, altfel nodul se va desface.

4. Strângem fără grijă bucla pe nodul săculețului. Nu există nici un risc de încurcare sau înnodare. După ce PVA-ul se va topi, forfacul se va întinde cuminte pe substrat.

Este recomandat ca acest mod de prindere al PVA-ului să se aplice în cazul firelor textile moi, fără camașă. Dacă folosim fire cămășuite, înlăturăm materialul plastic pe o lungime mai mare (aproximativ 5 cm), pentru ca bucla care înfășoară nodul săculețului să nu fie pe porțiunea rigidă, acolo unde deformează forfacul.

Scroll to Top