loader image

Pescuitul crapului la pelete

Ce sunt peletele

La bază, peletele sunt o sursă de hrană sau, în zootehnie, o metodă de furajare a animalelor, inclusiv a diverselor specii de pești. Nu a durat mult până când cineva s-a prins că ele pot fi adoptate și în pescuitul sportiv, atât ca variantă de nădire, cât și ca momeală de cârlig.

Și asta pentru că peletele sunt alcătuite dintr-un mix foarte nutritiv, asemănător boiliesurilor. Ba chiar o peletă poate fi mult mai atractivă și nutritivă decât un boilies, dacă producătorul nu face rabat la ingrediente. Elementul principal care le diferențiază este obținerea prin aburi în cazul peletor, respectiv prin fierbere pentru boilies.

În ceea ce privește compoziția, de regulă peletele conțin făinuri vegetale și animale, semințe măcinate, diverse uleiuri de pește, arome, aditivi și atractanți precum betaina.

Cele două tipuri principale de pelete

Discuția se tranșează și articolul se ramifică cu ajutorul metodei de producție a peletelor. Încep cu peletele mai puțin folosite de pescari, care intră mai degrabă la categoria de furajare despre care povesteam mai sus. Acestea sunt obținute prin compresie (sau presare) cu ajutorul unei prese speciale.

Presa respectivă macină elementele mixului, iar rezultatul sunt niște pelete cilindrice și lunguiețe, care arată ca niște cărnăciori deshidratați. Voi reveni asupra proprietăților lor în secțiunea următoare, la rubrica avantaje.

Urmează peletele pe care le folosim cu toții, adică cele extrudate sau obținute prin tratament termic. Sunt cele mai compacte, dense și pe care le găsim în toate magazinele de pescuit.

Scroll to Top