Săculeț Solubil versus Pungă Solubilă

Sac solubil sau pungă solubilă? Când și unde le folosim? Ce nadă pun în săculețul solubil? Cum leg o pungă solubilă? La ce monturi se atașează? Cum lansez un săculeț la distanță?

Acestea și multe alte întrebări își vor găsi răspunsul în articolul de mai jos, un ghid complet despre pescuitul cu cele două materiale PVA:

  • Cum lucrează
  • Când și unde le folosim
  • Analiza comparativă
  • Ce nada punem în ele
  • Ce momeli folosim
  • Cum le legăm
  • Monturi recomandate
  • Ponturi pentru lansarea la distantă
  • Concluzii

În cultura noastră de pescuit la crap, săculețul solubil este vedeta materialelor PVA. Micuț, cochet, ușor de legat și eficient, săculețul este mereu o carte câștigătoare.

De ceva timp, însă, în trusele pescarilor a început să își facă loc și punga solubilă, extrem de populară în Marea Britanie pentru avantajele pe care le oferă.

În cultura noastră de pescuit la crap, săculețul solubil este vedeta materialelor PVA. Micuț, cochet, ușor de legat și eficient, săculețul este mereu o carte câștigătoare.

De ceva timp, însă, în trusele pescarilor a început să își facă loc și punga solubilă, extrem de populară în Marea Britanie pentru avantajele pe care le oferă.

Cum lucrează materialele PVA

Pungile și saculetii solubili sunt cele mai populare accesorii de nădire din familia materialelor PVA. Când vorbim despre PVA, ne referim de fapt la denumirea prescurtată și comercială a alcoolului polivinilic, substanță activă care se dizolvă la contactul cu apa.

Atât saculetii, cat și pungile solubile sunt comercializate într-o varietate de dimensiuni, pe care le alegem în funcție de stilul și de obiectivele noastre de pescuit.

Elementul principal care le diferențiază este timpul de dizolvare în masa apei:

  • Dizolvare rapidă (Fast Melt), pentru pescuit în ape reci sau în apa micăImaginați-vă că pescuiți iarna și așteptați infigurati o prezentare. Cum ar fi să aveți șansa de a fi vizitat de către un mustăcios, dar cârligul și momeala să fie încă prizoniere în săculețul sau punga PVA? Dizolvarea rapidă previne acest risc.
  • Dizolvare lentă (Slow Melt), pentru pescuit pe timpul verii sau în apa mareTemperatura ridicată a apei poate topi materialul PVA înainte ca acesta să aterizeze pe substrat, mai ales când pescuim la apă mare (când PVA-ul are tot timpul din lume să se dizolve până ajunge pe fund) iar nada să nu ajungă, astfel, lângă montura.

Când și unde folosim materiale PVA

Calitatea principală a depozitarii nadei în materiale PVA este plusul de atracție pe care acestea îl oferă în jurul cârligului, mai ales dacă nu deținem echipament de nădire sau navomodel pentru plantat.

Folosirea lor este indicată pe tot parcursul sezonului de pescuit, dar în acest articol voi evidențiă situațiile în care PVA-ul face cu adevărat diferența:

În sezonul rece, când temperaturile sunt mai puțin prietenoase și apa s-a răcit. Sunt momentele în care crapul și-a asigurat necesarul de hrană și nu mai are niciun motiv bine întemeiat să semneze condica prin diverse zone ale lacului. Când nu este în mișcare, șansele noastre „să îi vedem culoarea” sunt reduse.

Aici intră în scenă abilitatea de a-l localiza. Fie că reușim să identificăm o groapă sau un alt tip de structură, sau chiar dacă plasăm imediat montura unde observăm mișcare pe luciul apei, atracția oferită de săculeț sau de punga PVA îi poate trezi interesul, așa cum un Kinder Surprise îi activează pe copii.

Pe vreme rece, este recomandată punga solubilă datorită capacității superioare de înmagazinare a nadei.

În partidele scurte, când timpul nu ne permite să realizăm o nădire ca la carte sau să practicăm un pescuit de așteptare, pretabil crapilor mari. De regula, în astfel de partide nu avem timp să cartografiem standul, dar îl putem sonda cu mici grămăjoare de nadă seducător adititivata, fără să pescuim astfel „la ghici”.

Sunt recomandați saculetii solubili pentru ușurința și rapiditatea cu care îi puteți lega, mai ales dacă îi veți pregăti pe baltă.

Când nu iți dorești sau nu poți practica o nădire extinsă. Se poate întâmpla să pleci de acasă fără lanseta sau racheta de nădire. Sau poate că efectiv nu ai chef să faci febră musculară de la zecile de lanseuri necesare pentru acoperirea unei arii cat mai mari a standului de pescuit.

Dacă ești genul care vine pe baltă mai mult pentru relaxare, atât saculetii, cat și pungile solubile sunt soluția. Mai mult, dacă știi zonele productive ale lacului și stăpânești arta pescuitului la punct fix, construirea unor paturi grupate de nadă este foarte eficientă.

Analiza comparativă a materialelor PVA

Fiecare dintre cele două materiale PVA are avantajele sale, ba chiar sunt și câteva comune. Pentru a le scoate în evidentă mai ușor, vă propun o abordare mai jucăușă.

Să ne imaginăm că arbitrăm un meci de box. În colțul din dreapta se află campionul tradițional, săculețul solubil, iar în partea opusă a ringului este punga PVA, challengerul, gata să lupte pentru supremație.

Haideti să vedem împreună cine va câștigă lupta!

Proprietăți anti-răsucire și siguranță în legare

Ambele materiale PVA ne ajută în egală măsură să prezentăm montura neincurcata pe substrat.

Pentru siguranță la legat, punga solubilă este mai avantajoasă. Punem în interiorul ei plumbul, rigul, nada și momeala, o închidem și la apa cu ea, simplu.

În cazul săculețului, sunt câteva detalii pe care trebuie să le respectăm pentru a avea o prezentare corectă si să eliminăm riscul ca acesta să se desprindă de cârlig în aer.

Câteva ponturi

  • Atașarea corectă a cârligului
    Dacă nu atașăm corect cârligul în săculeț, riscăm ca acesta să se desprindă în aer. Metoda sigură este să tragem rigul prin mijlocul săculețului, securizând vârful cârligului în fundul PVA-ului. Dacă mărimea săculețului sau tipul particulelor nu ne permit acest lucru (nu ne dorim ca vârful cârligului să se agate într-o boabă de porumb sau într-un boiles tăiat, iar inteparea să fie defectuoasă), trebuie să agățăm cârligul în altă parte a meshului, dar să o facem bine!
  • Folosirea corectă a sistemelor de prindere
    Magazinele de profil comercializează o agrafa specială de atașare a săculețului, link clip, care poate fi de ajutor mai ales când ne dorim să lăsăm cârligul liber, iar ansamblul nostru să ajungă în siguranță pe substrat.

Pentru extra-siguranță, primă runda este adjudecată pungii solubile.

Distanța în aruncare

Condiția general valabilă pentru ambele materiale PVA este să apelăm la dimensiunile lor cat mai mici (de reținut că punga admite mai multă nadă decât săculețul, chiar și în forma cea mai mică).

Legând corect punga solubilă și echilibrându-i conținutul, vom avea un ansamblu compact și aerodinamic, care va suferi frecare minimă în aer. Plumbul este ajutorul nostru principal care, situat la fundul pungii, trage tot conținutul acesteia după el.

Pentru săculeț, din nou, lucrurile sunt un pic mai complexe. Sunt două aspecte de care trebuie să ținem cont pentru lansarea lor la distantă:

  • Aerodinamica – Este foarte important să legăm fiecare săculeț într-o formă cat mai compactă și aerodinamică, astfel încât frecarea în aer să fie minimă. Mixul de particule trebuie umectat corespunzător, apoi adăugat treptat și presat cu tija de compresie din kit. La fiecare „mână de nadă”, vă recomandăm să modelați conținutul săculețului cat de etanș posibil.
  • Nodurile – Un detaliu mai puțin cunoscut de pescari este importanța nodurilor și a surplusului de material. Vă recomand să legați cele două noduri ale săculețului cat mai mici posibil și să vă asigurați că ați tăiat orice surplus din materialul PVA, pentru o aerodinamică superioară. Dacă scopul principal este lansarea la distantă, și pe lacurile din România chiar este, săculețul este mai versatil decât punga prin prisma dimensiunii și a cantității mai mici de nadă pe care o suportă.

Dacă facem acest compromis, câștigător este sacul solubil, care revine în forță. Egalitate la unu, meciul se încinge!

Confort

Saculetii solubili sunt mai simplu și rapid de legat. Adăugarea mixului în tub, presarea lui cu tija și cele două noduri de securizare nu necesită mai mult de un minut.

Pungile, în schimb, cer mai multă atenție, începând cu așezarea nadei și a restului elementelor, până la modalitatea de legare, pe care o vom detalia într-o secțiune viitoare.

Săculețul preia conducerea. Rămâneți pe zonă în continuare.

Nivelul de atracție

Pentru a arbitra această rundă decisivă, trebuie să luăm în calcul anumite relații de subordonare. Atracția este oferită de cantitatea și de calitatea nadei pe care o propunem, dar noi pescuim în România, unde majoritatea lacurilor necesită un pescuit de distantă, distantă care este influențată, printre altele, de cată nadă punem în materialele PVA. Va trebui, așadar, să găsim echilibrul ideal între cantitatea optimă de nadă și lansarea acesteia la distantă cat mai mare.

Cum spuneam la capitolul lansare la distantă, săculețul limitează cantitatea de nadă înmagazinată, așa că trebuie să mergem pe nadă mai puțină, dar de calitate superioară. Mai mult, această limitare ne va obliga să schimbăm mai des lansetele atunci când peștele nu se află pe standul nostru, pentru construirea patului de nadă.

Punga solubilă este, în schimb, mult mai versatilă. Putem adăuga mai multă nadă, chiar și fără să fie nevoie să o pregătim în prealabil. Ține de imaginația noastră cum aranjăm groundbaitul, peletele, semințele sau boilesurile sfărâmate, căci ele nu pleacă nicăieri, iar lichidul nutritiv va sta și el cuminte în interiorul pungii. De asemenea, amplasarea plumbului în interiorul pungii ne va ajuta să atingem distanțe considerabile. Dacă reușim să o plasăm acolo unde ajugem și cu săculețul, punga solubilă oferă un grad superior de atracție.

Și e gata, stop meci. Un egal frumos, muncit și cinstit.

Scroll to Top