Acesta este un subiect extrem de sensibil si vreau sa il intelegeti asa simplu cum voi incerca sa il tratez in urmatoarele randuri!
Ei bine, voi incepe cu o afirmatie:
– Eu pescuiesc la somn cu 0.25 mm textil si recurdul meu personal de 2.67m l-am scos cu un fir de 0.25mm.
Firele textile au evoluat enorm in ultimii ani si am ajuns sa putem pescui cu „fineturi” inclusiv la somn dar trebuie sa intelegem ca fineturile sunt de fapt fire extrem de puternice pentru diametrul lor, spre exemplu firul pe care il folosesc are o rezistenta de 22 kg forta. Stim cu totii ca frana se regleaza pe la 5-6 kg si ne este suficient asa ca daca avem o mulineta care sa aiba o frana buna si sa nu lucreze cu socuri nu vom avea niciun fel de probleme cu un astfel de fir si totusi de ce avem fire de spinning mai groase? Pentru ca pescuitul cu fire subtiri presupune o serie de riscuri care se pot imparti in doua categorii: uzura firului si obstacolele submerse
- Uzura firului scade rezistenta exponential si atunci cand pescuim in praguri firul se poate uza foarte repede, mai ales pe ultimii 15 – 20m ceea ce presupune ca trebuie sa fim tot timpul cu ochii pe fir si atunci cand ni se pare ca firul este afectat sa eliminam portiunea respectiva.
- Obstacolele din apa – vom folosi fire subtiri atunci cand stim ca apa in care pescuim este curata si dupa intepare putem face drilul in zone „sigure” caci un fir foarte subtire se poate taia foarte repede in crengile de pe fundul apei mai ales atunci cand este foarte tensionat de aceea recomand aceste fire in special pescariolor care au posibilitatea de a face drilul dintr-o barca sau pentru cei care pescuiesc in zone „curate”. Atunci cand avem barca trebuie sa facem drilul pe verticala stand deasupra pestelui cu motorul pana atunci cand pestele da semne ca vrea sa se ridice de pe fund dupa care oprim motorul. Niciun somn mare nu se va ridica de pe fundul apei atata timp cat motorul este pornit si va lupta pana la epuizare completa refuzand cu inversunare sa se apropie de o elice care se invarte si pe care a invatat sa o evite de cand era un puisor. Dar despre drilul cu somnii mari, intr-un articol viitor!
Pentru pescarii care pescuiesc de pe mal sau pentru cei care pescuiesc in zone cu paduri scufundate recomand fire mai groase care pot merge pana la 0.4 mm care sa fie rezistente la abraziune in mod special!
Deasemenea este de mentionat ca firele se aleg si in functie de pestii din zona caci daca prindem un somn de 1m este clar ca in acelasi loc nu vom gasi si un somn de 2m.
Ca incheiere voi concluziona ca in anumite conditii nu ai nevoie de fire mai groase de 0.2 mm sa scoti un somn de peste 2m si de care sa tragi cu toata inima si sa fortezi lanseta la maxim dar tinand cont de cateva detalii cum ar fi cele de mai sus.
Calitati de urmarit la un fir pentru spinning la somn:
- sa permita aruncari la distanta
- sa nu faca galagie in apa
- sa fie de cea mai buna calitate – nu se pot face compromisuri aici
- sa nu ia apa caci se reduce sensibilitatea semnificativ
- sa fie rezistent la abraziune
- sa aiba o buna rezistenta la nod
- culoarea – stunci cand pescuim pe ape limpezi (rosul este de preferat)
Inca odata voi sublinia ca mai iportanta decat firul este mulineta care de cele mai multe ori provoaca ruperea firului printr-o frana slaba si stransa la maxim si care lucreaza sacadat dand socuri in fir.