Alegerea firelor de pescuit în funcție de stilul practicat

Din capul locului trebuie să repet și să subliniez faptul că este foarte important să folosim firul potrivit pentru situația de pescuit specifică și, bineînțeles, stilul practicat.  Alegerea cea mai bună de fir pentru pescuitul la feeder nu este similara cu firul de pescuit pentru crap.

Din păcate nu este posibil să avem toate avantajele într-un singur tip sau model de fir. De aceea, este important să înțelegem unde și când se recomandă sa fie folosit fiecare în parte. Doar astfel vom putea alege un fir cu caracteristici cât mai apropiate celor dorite de noi. 

Un fir bun de pescuit trebuie sa îndeplinească următoarele caracteristici:

Rezistenta la rupere bună: Firul trebuie sa fie suficient de rezistent pentru a face fata forțelor aplicate in timpul luptei cu pestele.

Elasticitate: Firul trebuie sa aibă o anumită elasticitate pentru a absorbi șocurile si pentru a permite pescarului sa mențină controlul asupra peștilor. Însă un fir prea elastic ar putea afecta următoarea caracteristică, sensibilitatea.

Sensibilitate: Firul trebuie sa fie suficient de sensibil pentru a detecta orice activitate sau rezistenta din partea peștilor, sau să transmită semnalul de la cârlig către semnalizator (plută, vârf, senzor). Firele fără elasticitate precum firul textil transmite foarte bine vibrațiile.

Suplețe: Ca regulă generală, atunci când pescuim, este mai bine să folosim un tip de fir de pescuit principal mai moale și mai flexibil.Firele rigide își au rolul lor în anumite monturi, sau când sunt folosite ca fire. Dar nu sunt recomandate ca fire principale. Un fir de rigiditate medie va avea o frecarea mai mare cu buza tamburului și inele lansetei ceea ce va duce la reducerea distanței maxime atinse.

Greutate: Firul trebuie sa aibă o greutate potrivită pentru tehnica de pescuit, distanța dar și specia de peste țintă. Un fir greu se va scufunda mai rapid, însă va limita distanta maximă atinsă în lansare. 

Durabilitate: Firul trebuie sa fie suficient de durabil pentru a rezista la uzura si abraziune in timpul pescuitului.

În ceea ce privește diametrul există și aici câteva constrângeri  de care trebuie să ținem cont la alegerea firului:

  • Nu putem folosi fire foarte groase atunci când dorim să atingem distanța maximă de lansare pe care ne-o permite tehnica și restul echipamentului.  
  • Nu putem folosi fire  de orice lungime și orice diametru, dacă tamburul nu are capacitatea pentru acestea.   
  • Este contra-indicat și păgubos să folosim fire foarte subțiri sau care  au rezistența mică la rupere dacă pescuim la pești de talie medie sau  când în apă sunt multe obstacole  (cioate, vegetație, praguri)
  • Dacă pescuim în agățătură sau avem substrat cu scoici, de cele mai multe ori suntem nevoiți să facem un compromis, folosind un tip de fir mai rezistent  (fluoro sau textil in loc de mono) la diametru mai mare.
Scroll to Top