Pontul numărul 1 pentru pescuit la păstrăv, starea vremii.
Urmărește starea vremii. Informează-te despre zona în care vrei să pescuiești, alegeți cu grijă ziua. Cu siguranță nu ai vrea să bați mulți kilometrii spre locul mult visat și să găsești acolo un pârâu tulbure și umflat.
Pontul numărul 2 pentru pescuit la păstrăv, ţine malul.
Când poți merge pe mal, nu ezita să o faci. Apa este mediul peștilor, uscatul al nostru. Chiar dacă ești bine echipat și pregătit să străbați kilometrii prin apă, riști să distrugi o parte din habitatul viețuitoarelor acvatice. Mai mult de atât, păstrăvii îți vor simți mult mai ușor prezența mergând prin apă.
Pontul numărul 3 pentru pescuit la păstrăv, camuflaj.
Camuflajul contează. Alege-ți cu grijă hainele pe care urmează să le porți la întâlnire. Ține minte că păstrăvii au o vedere bună, care împreună cu apa limpede sunt elemente demne de luat în seamă. Alege culori în ton cu peisajul și uită de ultimele tendințe în modă.
Pontul numărul 4 pentru pescuit la păstrăv, priveşte apa.
Oferă-ți timp și urmărește apa. Știu că aștepți cu nerăbdare să lansezi nălucile în apă, dar așează-te 5 minute pe malul râului și observă ce se întâmplă pe râu. De cele mai multe ori vei primi informații prețioase, care te vor ajuta de-a lungul partidei.
Pontul numărul 5 pentru pescuit la păstrăv, din aval spre amonte.
Începe partida dinspre aval spre amonte. De cele mai multe ori, păstrăvul îl găsești urmărind curentul apei și așteptând ca acesta să îi aducă mâncare. Astfel, ai avantajul că pistruiatul nu te va vedea, fiind cu spatele la tine. Un alt avantaj este faptul că îi vei putea prezenta năluca cât mai natural, trezind în acesta instinctul de vânător.
Pontul numărul 6 pentru pescuit la păstrăv, timpul.
Nu zăbovi prea mult. Nu insista prea mult într-un loc. Schimbă doua-trei năluci și dacă nu ai atacuri, mergi mai departe. Păstrăvul este un pește destul de lacom și în general atacă la primele lansări.
Pontul numărul 7 pentru pescuit la păstrăv, echipament.
Folosește echipamente dedicate. Deși pescarul prinde peștele, un echipament dedicat pistruiaților îți va ușura mult munca depusă. Folosind lansete specifice acestui stil, vei putea lansa pe distanțe lungi năluci ușoare, înțeparea se va face mult mai sigur, vor fi mai multe sanșe de a nu pierde peștele în timpul drillului și nu vei ajunge acasă obosit după o zi de pescuit. Mulinetele ușoare și firele subțiri completează acest peisaj, transformând ieșirile la păstrăv în partide de neuitat.
Pontul numărul 8 pentru pescuit la păstrăv, rotative.
Începe partida cu rotative. Pot fi ușor reperate de pistruiați, sunt cel mai simplu de folosit, putând fi lansate atât în amonte, cât și în aval, pot fi recuperate la adâncimi diferite și de cele mai multe ori pe placul peștilor. Dacă nu ai rezultate, schimbă pe gume, apoi pe voblere. Cumva, trebuie să îi dai de cap!
Pontul numărul 9 pentru pescuit la păstrăv, trusa de năluci.
Nu lua cu tine toată trusa de năluci. Alege câteva năluci în care ai cea mai mare încredere și alte două – trei modele noi. În felul acesta nu vei fi tentat să schimbi multe năluci, ci vei vrea să scoți ce e mai bun din cele pe care le ai cu tine.
Pontul numărul 10 pentru pescuit la păstrăv, respectă peştele.
Respectă peștele. El este camaradul tău și fără el pescuitul nu și-ar avea rostul. Reține cât mănânci la o masă și eliberează restul. Iar când îl eliberezi, nu îl ține prea mult timp departe de mediul său, fotografiază-l repede, mânuiește-l cu grijă și udă-te tot timpul pe mâini. Exemplarelor mici dă-le o șansă să crească, iar celor foarte mari oferă-le încă o posibilitate să depună acel număr mare de icre,din care vor ieși mai târziu viitori tăi parteneri de pescuit. Tu vei ieși cel mai câștigat din asta!
Reguli de siguranță:
Pescuitul păstrăvului înseamnă de cele mai multe ori zone sălbatice, acolo unde există cea mai mare posibilitate să întâlnești un urs, o viperă sau un mistreț. Pentru ca astfel de întâlniri să nu se transforme în evenimente nefericite, trebuie respectate câteva reguli de siguranță:
– Fă-ți simțită prezența. Poartă la tine un fluier, țipă din când în când, vorbește tare. Chiar dacă zgomotul este oarecum în antiteză cu pescuitul păstrăvilor, acele câteva secunde de gălăgie sunt suficiente ca animalele sălbatice să te simtă și să se retragă, evitând astfel o întâlnire de ultim moment.
– Poartă echipament adecvat, care să te protejeze atât de mersul prin apă și să te ferească de alunecatul pe pietre, cât și mușcăturile șerpilor. Cizmele sau bocancii sunt cele mai indicate articole, iar pantalonii lungi sunt de altfel o necesitate. Nu-ți lasă gleznele la vedere, chiar ai putea trage șosetele peste pantaloni. Nu este estetic, dar e recomandat.
– Anunță plecarea ta. Spune-i soției unde mergi sau sună un prieten și transmite-i încotro te îndrepți.
– In cazul întâlnirii cu ursul, e indicat să îți păstrezi calmul și să te retragi ușor, lăsându-l pe el să-și continue drumul. Omul nu reprezintă hrană pentru urs, acesta din urmă atacând doar dacă se simte amenințat.
– Nu campa acolo unde ți-ai pregătit masa. Mirosul mâncării atrage animalele sălbatice. Ține mâncarea în copaci, la distanță mare de tine.
– Atenție la câinii de stână. Dacă celelalte animale se retrag când te simt în preajmă, câinii, în schimb, procedează exact invers. Evită zonele cu stâni ori nu trece foarte aproape de turmele de oi. Iar dacă ești atacat, trage un lemn sau o creangă după tine.
– Poartă la tine un spray cu piper. Poate fi eficient atât pentru urși, cât și pentru câini. Ai grijă la direcția vântul, ferește-ți ochii.
Respect!