Montura pe înţelesul tuturor

Rig-ul (în traducere cârligul legat) 

Fire de tot felul şi la tot pasul, cârlige nu mai vorbim, aşa că ne-am apucat de treabă mai serios şi despicăm problema in patru, conform zicalei. Momeala este nucleul acestui univers, care, din fericire, are limite definite, adică reguli stricte de la care nu ar trebui să ne abatem.

Boilies-ul este astăzi subiectul principal.

Din considerente ce. privesc mecanica corectă a unei monturi, este indicat sa utilizăm fire camaşuite la o astfel de momeală. Cămaşa nu este altceva decât un strat protector ce nu permite firului din interior sa fie atacat de un substrat complex (piatră, rădăcini), in momentul „Hit & Run”.

De asemenea luăm in calcul si rigiditatea acestui inveliş ce ofera avantaje in prezentarea momelii pe substrat, atenuarea unor efecte nedorite in lansare, dar şi un control superior în drill, aproape de mal.

Firul interior însă, trebuie să deţină alte caracterisitici extrem de importante.

Cu cât mai moale cu atât mai bine. În procesul de absorţie generat de crap, porţiunea decojită va trebui să devină insesizabilă acestuia la atingere.

Fibrele ce alcătuiesc firul nostru trebuie să absoarbă apa, pentru a realiza un contact ferm cu substratul.

Pentru ca tot ce am evidenţiat mai sus să devină realizabil va trebui să apelăm la cârlige special concepute acestui stil de pescuit.

Gama generic denumită CURV SHANK (cârlig curbat spre interior) se deosebeste prin partea terminală (acolo unde se află ochetul) îndoită spre interior.

În realizarea unui rig corect, trebuie să urmăm câţiva paşi fără abatere:

1.Decojiţi firul pe o porţiune de 17-19 cm.

2.Adăugaţi pe fir stopper-ul superior ( cel care nu permite momelii să culiseze către cârlig).

3.Închideţi firul în partea inferioară cu o buclă de mici dimensiuni.

4.Adăugaţi pe croşetă boilies-urile.

5. Ataşaţi-le pe fir fără a elibera croşeta (acest pas calibrează corect porţiunea de fir alocata momelii utilizate).

6. Introduceţi anoul rotund pe fir şi realizaţi distanţa de absorţie (porţiunea de fir aflată între stopper-ul superior şi anou) printr-un nod simplu de tip ştrangulare.

7.Introduceţi cârligul prin ochet şi realizaţi nodul fără nod.

8. Inchideţi firul în partea superioară cu o buclă dublă. Montura este gata!

Scroll to Top