Șalăul de Dunăre, pe cale de dispariție

Şalăul de Dunăre ar mai putea exista curând doar în amintirea gurmanzilor şi în cărţi. Pescuitul excesiv, braconajul şi poluarea sunt principalele cauze pentru care peştele, atât de apreciat pentru calităţile sale nutritive, de cele mai multe ori nu mai ajunge la vârsta la care să se poată reproduce.

Autorităţile vor să interzică pescuitul şalăului, dar au de-a face cu o opoziţie înverşunată.

Pescarii pleacă zi de zi cu gândul să revină cu barca plină de şalău: peştele se vinde cu 18 lei kilogramul la magazine. Doar că în ultima vreme doar ghinionul se agaţă în undiţă.

N-am mai prins șalău pe Sulina cred că de patru ani”, se plânge un pescar.

Oamenii Deltei ştiu şi de ce. Peştii sunt afectaţi de poluarea provocată de noxele bărcilor cu motor.

În Deltă se pescuiește în continuare electric, e un braconaj, sub aspectul asta, exagerat”, spun pescarii.

Din cauza braconajului şi a poluării, amatorii de peşte găsesc foarte greu şalău proaspăt în galantare. Magazinele au doar file congelat: 46 de lei kilogramul.

Mălin Mușătescu, guvernatorul Deltei Dunării: Pescuitul comercial, din ce controale am făcut noi, nu ține cont de dimensiuni minime, am găsit în proporție de peste 80% șalău subdimensionat.

Autorităţile încearcă să refacă populaţia de peşte. Biologii duc într-un singur lac icre din care se pot naşte până la un milion şi jumătate de pui pe an. Iar guvernatorul Deltei Dunării nu este îngrijorat doar pentru şalău, ci şi pentru somn şi ştiucă.

Scroll to Top