Pescuit la clean, cu pâine

Râurile și pârâurile din zona de câmpie sunt locurile ideale pentru a pescui cleanul la paine, folosind tehnicile de staționar (La plută, sau la grund).

Acești pești au un corp alungit, fusiform. In condiții optime ating cativa zeci de centimetri lungime și pot cântări pana la 3 kilograme.

Clenii pot fi găsiți în multe corpuri de apă din întreaga Românie. Preferă locurile cu multă vegetație pe maluri, cu un curent lent, cu un nivel bun de oxigen.

Clenii se hrănesc cu aproape toate tipurile de momeli. In mediul natural, hrana lor constă în general în insecte, nevertebrate acvatice mici, plante acvatice, și alți pești mai mici pe care îi vânează asemeni rapitorilor pur sange.

Nu este de mirare ca peștele cu 1000 de ochi,cleanul, este unul dintre cele mai populare specii de pești pentru pescuit la spinning cu micronăluci, voblere dedicate ce imită peștișori sau insecte.

 În timpul iernii, clenii se mută în apa mai adanca si mai oxigenată, în timp ce își scad metabolismul și activitatea.

În pescuitul la plută cu paine, se folosesc bolognese sau vergi mai lungi, de 6m. Pluta, se echilibrează astfel încât să sustină și o momeală de dimensiuni generoase. La cârlig folosirea fulgilor din miez de paine, aromatizati. Am folosit mai des îndulcitorii naturali, din fructe , care, pe lângă atracție au și un efect de legare a cocoloșului.

Este de preferat pescuitul la lansetă, pentru că putem astfel lăsa pluta să curgă la vale. O lansetă lungă ne ajută să păstrăm contactul pentru a putea întepa rapid la atacul decis al clenilori.

Alicele de plumb se fixează mai departe de carlig, asigurându-ne astfel ca momeala se deplasează liber, rostogolindu-se pe substrat în mod natural.

Pe râurile mici, cu apă limpede, vom căuta zone cu adancime mai mare, apropiate de malul opus.

Lansăm de regulă în dreptul nostru sau spre aval. Dacă nu “stricăm” locul facand prea mult zgomot sau bălăcind prea mult eventualele capturi, putem captura – din aceeași zonă -multiple exemplare.

În pescuitul la grund, vom utiliza fie cosulete mici, discrete, fie plumbi simpli sau o alternare a celor două. Alegerea vadului precum și întreținerea lui corectă, sunt elemente cheie pentru a atrage clenii.

Bineinteles, din nadă nu trebuie să lipsească painea lichefiată sau terciul de paine, fulgii fiind purtați de curentul de apă în aval și atragand de acolo partenerii noștri de carlig.

Scroll to Top