Ce inseamna momeala la crap
Momeala la crap este o forma de hrana concentrata, puternic aditivata al carei rol este de a stimula apetitul pestilor si de a le induce starea de hranire. Pe langa elementele de nutritie, contine compusi care asigura si o eliminare rapida, o digestie usoara si un aport proteic ridicat.
Momeala la crap este de doua feluri. A fost dezvoltata de-a lungul timpului, avand ca baza capacitatea crapului de a detecta in mediul sau o sursa potentiala de hrana. Crapii se bazeaza cel mai mult pe stimulul olfactiv. Se regaseste sub forma de receptori chimici si sunt pozitionati pe partea superioara a capului.
Exista doua fante prin care apa circula ( canale denumite popular “nari” ) si este analizata. Daca apar indicii care sugereaza prezenta unor zone care detin hrana, va urma “dara” lasata prin apa pentru a localiza sursa.
Tipuri de momeala la crap
Pescarii de crap apeleaza la doua mari clase de momeala. Avand acelasi rol, acela de a atrage exemplarele de crap pe zonele nadite, se diferentiaza considerabil.
Exista momeala pentru crap naturala si momeala pentru crap artificiala. Desi sunt diferite, indeplinesc acelasi scop : atrag si prind crapii. Indiferent de tipul de momeala pentru crap la care apelam, nada si procesul de nadire au o baza exclusiv naturala.
Momela naturala
Exista o gama variata de cereale care sunt folosite sub forma de fainuri in retetele de fabricare de momeala pentru crap. De la grau, orz, porumb ( elemente de baza ) pana la faina animala ( faina de peste , faina de oase ). In lista intra si momeala vie. Aici se evidentiaza ramele, viermii si larvele de libelula.
In forma finita, avem de-a face cu boilies-uri, bile solubile, porumb, alune tigrate, pelete sau mamaliga daca discutam de produse pe baza de cereale si proteina animala.
Momeala artificiala
Este intuitiv faptul ca aceste momeli tind sa copieze atat prin forma cat si prin aroma sau culoare o parte din momelile naturale pentru crap. In urma unei capturi, momelile in cauza isi pastreaza forma, culoarea, textura si aroma.
Pescuitul modern la crap asigura astfel o gama de momeala pentru crap aproape indestructibila si cu randament ridicat. Aici gasim porumb artificial, pop-up-uri, momeli critic echilibrate (wafters), imitatii de alune tigrate sau imitatii de pelete.
Modalitati de prezentare momeala crap
Crapul se hraneste prin aspiratie. Este un peste cu un comportament de hranire complex. Atat pe substrat, cat si in masa apei, crapul nu are o problema daca localizeaza o sursa de hrana. Este demonstrat ca se hraneste inclusiv in filmul apei ( la suprafata ). Acest comportament este dictat de arealul in care traieste si sursele de hrana pe care le are la indemana. Indiferent de adancimea la care se va hrani, aspiratia este procesul de baza.
In functie de tipul momelii, apar factori care pot ingreuna acest proces de hranire. Daca momeala de crap are o greutate considerabila, atunci si rata capturilor poate varia. Folosind cavitatea bucala in sincronizare cu miscarea uperculelor, crapul genereaza un efect de vacum in apa. Nu este unul puternic. Este suficient incat sa ridice si sa anime in masa apei particule de dimensiuni relativ mici.
Greutatea momelii de crap influenteaza si timpii de trasatura. Localizarea sursei de hrana este treaba crapului. Modul in care aspira momeala( cat de usor ) este treaba pescarului. Momela de crap se poate atasa unei monturi prin mai multe moduri.
Momeala atasata pe carlig
In functie de textura si marimea momelii de crap utilizate, exista posibilitatea de a atasa direct pe carlig anumite momeli. Porumbul, mamaliga, peletele moi, painea fac parte din aceasta clasa de momeli. De asemenea, ramele, viermii sau libelulele.
Atata vreme cat are o greutate redusa si poate fi aspirata, momeala de crap atasata pe carlig este o metoda buna. Un dezavantaj este limitarea capacitatii carligului de a intepa pestele. In urma procesului de aspiratie si in functie de natura momelii de crap folosite, carligul nu are o anumita traiectorie cand ajunge in gura crapului. Sansele de a intepa un peste sunt direct proportionale cu factorii de mai sus.
Momeala atasata pe fir de par
Firul de par este denumirea unui sistem de suport al momelii de crap ce nu se doreste a fi atasata pe carlig. “ Hair rig “ este denumirea originala. Inventia apartine britanicilor. “ Fir de par “ in traducere,face referire la diametrul redus al sistemului de suport al momelii. Poate fi textil sau polimer ( nylon). Inclusiv ata dentara. De retinut este ca acest suport trebuie sa fie redus in diametru.
Firul de par poate fi atasat unui carlig sau construit in momentul realizarii rig-ului de crap.Efectul principal are la baza aspiratia in urmatoarea ordine : momeala, apoi carlig. In acest mod, crapul ia contact prima data cu momeala, iar din inertia vacumului, este aspirat si carligul. Pe firul de par pot fi utilizate atat momeala de crap naturala, cat si artificiala.