Este un mod de a lua contact cu natura, de a-ti ascuti simturile si de a te aventura mai departe de jungla urbana. Departe de peretii de beton ai oraselor din ce in ce mai aglomerate, multi cauta relaxarea in forme cat mai simple si mai autentice. Fenomenul care poarta denumirea de pescuit sportiv, ofera curiosilor momente unice in mijlocul naturii, inconjurati de fauna si flora salbatica.
Fenomenul in sine a evoluat considerabil in ultimii ani si a dezvoltat mai multe tipuri de activitati ce se pot desfasura la malul apei. Exista reguli de pescuit sportiv care se aplica atat pe apele aflate in gestiunea statului cat si pe cele care functioneaza in baza unui regim privat de exploatare. Indiferent de locatia aleasa, trebuie avut in vedere partea financiara obligatorie sub forma de taxa de pescuit. Aceste fonduri au ca scop intretinerea fondului piscicol si a zonelor aferente acestei activitati.
Pescuitul sportiv sau recreativ este una dintre cele mai apreciate metode de relaxare, mai ales in randul barbatilor. Chiar si asa, acesta este vazut si ca o competitie, ceea ce inseamna ca presupune o anumita pregatire si necesita respectarea anumitor reguli.
Pentru a intelege ce inseamna pescuit sportiv, cei interesati trebuie sa inteleaga ca diferentele fata de cel comercial sunt minime. In primul rand, nu necesita foarte multa documentatie, dar nu permite retinerea pestelui. Acesta trebuie eliberat dupa capturare. In acelasi timp, este foarte accesibil, deoarece multe localitati din tara au cel putin o balta de pescuit sportiv in apropiere.