PREZENTARE
La origine, Varlaam este un lac artificial. S-a format pe o balastiera aflata in exploatare incepand din 1995. Cand extractia balastului a ajuns la nivelul panzei freatice, apa a inundat balastiera si a aparut un mic lac, care s-a marit an de an, pe masura ce lucrarile au inaintat. In prezent, suprafata totala a lacului este de aproximativ 31 de hectare.
Lacul este impartit in doua sectoare – Sectorul A (7 hectare) si Sectorul B (25 hectare) – despartite printr-un drum de acces. Ambele sectoare contin exemplare de crap mari si foarte mari. Substratul lacului este tare, fiind acoperit cu pietris sau huma, dar exista si zone cu mal. Adancimile ajung la 4-5m, ceea ce nu e mult pentru o balastiera si permite un pescuit confortabil. Lacul prezinta numeroase structuri, cum ar fi praguri, platouri si insule. Pe Sectorul B se gasesc doua insule mari, impadurite, care adapostesc colonii de pasari.
Datorita calitatii apei si abundentei de hrana naturala consistenta, ritmul de crestere al pestelui este foarte bun. Pe Sectorul A, majoritatea crapilor trec de 15kg, iar media capturilor este de 17-18kg. In fiecare an, se inregistreaza numeroase capturi de peste 20kg, iar cele mai mari exemplare depasesc 25kg. Recordul actual al lacului este 30,8kg, prins in aprilie 2021. Pe Sectorul B, media capturilor este de 14-15kg, iar capturile de peste 20kg sunt frecvente. Recordul actual al lacului este 28,6kg, prins in mai 2021. In afara de crap, Varlaam contine si ten de peste 20kg, plus alte specii de peste formate in mod natural.
Pe langa capturi, Varlaam ofera pescarilor un peisaj ca de parc, cu maluri acoperite cu paduri de plopi si salcami si cu ape curate. Standurile de pescuit sunt confortabile si coboara pana la nivelul apei. Directiile de pescuit sunt divergente, ca pescarii sa nu se incomodeze reciproc. Fiecare stand are o zona de pescuit suficient de larga in fata.
ACCES
Lacul Varlaam este situat la 25km sud de Bucuresti, la marginea satului Varlaam, care apartine de comuna Adunatii-Copaceni, judetul Giurgiu. Accesul pe lac este extrem de usor. Venind dinspre Bucuresti, iesiti din oras pe E85 catre Giurgiu. Treceti de comunele Jilava si 1 Decembrie. La iesirea din comuna 1 Decembrie, traversati podul peste Arges si veti ajunge la o intersectie cu un sens giratoriu. Aici, intrati pe drumul judetean 5A si urmati indicatoarele rutiere catre parcul national Comana.
Drumul continua prin Adunatii-Copaceni, dupa care veti ajunge imediat in satul Varlaam. La aproximativ 700m de la intrarea in sat, faceti stanga pe prima strada asfaltata (Valea Argesului). La capatul strazii, dupa aproximativ 600m, faceti dreapta si veti iesi din sat. Asfaltul se termina si urmeaza un drum acoperit cu pietris. Din acest punct, mai aveti aproximativ 1,3km pana la intrarea pe lac.
Mergeti pe acest drum 300 de metri, pana cand drumul urca o panta scurta si ajunge intr-un drum mai larg, foarte bine pietruit, paralel cu Argesul. Faceti stanga pe noul drum si continuati inca 1km pana la intrarea pe lac, pe care o veti vedea pe partea stanga a drumului. Faptul ca drumul este pietruit si fara denivelari permite intrarea si iesirea de pe lac cu orice masina, indiferent de vreme.
Daca veniti dinspre Giurgiu, urmati E85 pana la intersectia cu sens giratoriu de langa Adunatii-Copaceni, prezentata mai sus, faceti prima la dreapta in intersectie si mergeti catre Comana. Restul instructiunilor se aplica in acelasi fel.
Accesul pe lac si iesirea de pe lac se fac numai in timpul zilei. La finalul partidei, standul de pescuit trebuie eliberat pana la ora 12.00.
STANDURI
Pe Sectorul A, se pescuieste de pe un singur mal, care are forma unei peninsule, iar directiile de pescuit sunt divergente, fiecare stand avand o zona de pescuit suficient de mare in fata. Standurile sunt numerotate de la A1 la A11.
Pentru a evita aglomeratia, numarul maxim de pescari de crap care pot pescui in acelasi timp pe sectorul A este de sapte. Restul standurilor vor ramane libere sau, in cazul unora dintre ele (cum sunt A1, A10, A11), pot fi ocupate de pescarii de stationar.
Standurile de pe Sectorul A care apar foarte apropiate – A3 si A4, A5 si A6 – sunt standuri-pereche, care au fost gandite sa ofere posibilitatea unor echipe de pescari sa pescuiasca impreuna, pe standuri alaturate, abordand acelasi segment de lac.
Standurile de pescuit sunt largi si coboara pana la nivelul apei, ca pestele sa fie usor de scos sau de eliberat. De pe orice stand, iesirea pe apa cu barca e simpla. Unele standuri sunt atat de mari, incat cortul poate fi instalat langa lansete. Pe alte standuri, exista doua niveluri, unul pentru lansete, celalalt pentru cort. Toate standurile sunt acoperite cu pietris, pentru a ramane cat mai curate in caz de ploaie. Pietrisul permite instalarea pichetilor sau rod-pod-urilor.
Pe Sectorul B, se pescuieste de pe toate malurile, standurile fiind distantate si avand directii de pescuit paralele. Toate standurile au diverse structuri interesante in fata, atat vizibile (sub forma de insule), cat si pe substrat (praguri, pante, platouri). Fiecare stand are la dispozitie o suprafata de apa de cel putin un hectar.
Rezervarile se fac pentru un anumit stand. Consultanti hartile sau cereti sfatul administratorilor in momentul in care faceti o rezervare.
In momentul descarcarii sau incarcarii bagajelor, masina poate fi trasa pe stand.
PESCUIT LA STATIONAR
Lacul Varlaam este atragator pentru pescarii de stationar datorita marimii pestilor-tinta: se prinde frecvent caras de 500g-1kg, dar sunt si exemplare care depasesc 1,5-2kg. Alte specii – cum ar fi rosioara, babusca sau obletele – ofera si ele capturi de dimensiuni mari.
Pescuitul se desfasoara in special pe Sectorul B al lacului, care contine alte doua specii interesante pentru pescarii de stationar: crap de dimensiuni medii (6-10kg) si ten de dimensiuni mici si medii (3-8kg).
Pescuitul se poate desfasura atat in sistem catch & release, cat si cu retinere. In sezonul 2021, se poate pescui cu retinere la caras si la ten. Nu este permisa retinerea niciunei alte specii de peste.
Rezervarile pentru pescuitul la stationar trebuie facute cu 24 de ore inaintea partidei.
Taxa pentru pescuit catch & release = 80 de lei pe ziua de pescuit.
Taxa pentru pescuit cu retinere = 100 de lei pe ziua de pescuit.
Ziua de pescuit dureaza 12 ore: de la 7 dimineata la 7 seara. Nu se poate pescui la stationar pe timpul noptii.
Se pot retine 5kg de caras sau ten in contul taxei. Daca pescarii vor sa retina mai mult de 5kg de ten, orice cantitate suplimentara se plateste cu 15 lei pe kilogram. Tenul poate fi retinut pana la dimensiunea de 8kg.
REGULAMENT
Se poate pescuit la stationar cu maxim doua lansete (feeder, piker, match, fixa).
PESCUIT LA RAPITOR
Lacul Varlaam contine o populatie bogata de salau si de stiuca. Predomina exemplarele de dimensiuni medii, dar s-au prins ocazional si stiuci foarte mari. Exista, de asemenea, clean de dimensiuni medii si mari. Bibanul este si el prezent in lac, iar in mod exceptional s-a prins si avat. Intreaga populatie de peste rapitor s-a format in mod natural.
Pescuitul pestilor rapitori este permis pe Sectorul B al lacului, in limita locurilor disponibile. Se pescuieste doar de pe mal. Cei interesati sunt rugati sa isi faca o rezervare. Va rugam sa nu veniti la Varlaam fara o rezervare prealabila. Exista riscul ca toate locurile sa fie ocupate, caz in care nu veti avea unde sa pescuiti.
Taxa = 70 lei pe ziua de pescuit.
REGULAMENT
Pescuitul la rapitor se desfasoara in sistem Catch & Release. Retinerea pestilor de orice marime este interzisa. Pescuitul se desfasoara de pe mal, in zonele indicate de administratia lacului, in limita locurilor disponibile si doar dupa achitarea taxei. Se poate pescui numai pe durata zilei. Ziua de pescuit la rapitor este calculata de la rasaritul la apusul soarelui. Este interzisa ramanerea pe apa sau pe mal dupa lasarea intunericului.
Pescuitul se face exclusiv cu momeli artificiale. Este interzisa folosirea momelilor naturale. Pescuitul este permis numai cu echipament de spinning sau baitcasting specializat. Este obligatorie folosirea strunei, indiferent de specia de peste rapitor vizata. Este interzisa folosirea jigurilor echipate cu carlige mai mari de numarul 2/0. Este interzisa folosirea nalucilor echipate cu mai mult de doua ancore. Este interzisa echiparare nalucilor cu ancore mai mari de numarul 2. Este interzisa folosirea mai multor naluci in tandem (taparina, alabama etc.).